Как да изсушим плодове


 В момента има най-много плодове по пазарите и в градините. Сега е моментът да помислим за зимата. Толкова е скоро, а и Коледа ще дойде неусетно. Може да си набавим необходимите плодове поне за ушав и да си ги изсушим сами.

Плодовете, колкото са полезни сурови и пресни, толкова са полезни и сушени. Добре би било дори да изсушим по-голямо количество, за да може цяла зима да си похапваме от тях. Дали направо сухи, като мезенце или да заместим с тях семките вечер пред телевизора или компютъра, или да си ги сваряваме и консумираме като прясно сварен компот – това си е по наш избор.

За целта трябва да си изберем здрави плодове. Прегледайте ги да са и добре узрели. Сортирайте ги по вид и ги измийте добре. Отстранете семките и костилките. Нарежете ги на тънки парченца. Набавете си и тънка метална, неръждаема мрежа. Може да използвате и по-голямо сито. Наредете плодовете равномерно. Поставете ги на слънце и ги покрийте с тънка марля или мрежа, за да не ги кацат мухите. Пазете ги от роса, дъжд, изобщо от намокряне. Продължителността за сушенето на слънце е различна. Ябълките и крушите дръжте на слънце три дни, дюлите – четири дни, костилковите – два дни, ягоди, малини и подобните им – един ден. След това ги преместете на сянка да се доизсушат.

Негодните от тях остранете, а останалите съхранявайте в хартиен плик на сухо и проветриво място.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search