Как да изсушим плодове

- реклама -spot_img


 В момента има най-много плодове по пазарите и в градините. Сега е моментът да помислим за зимата. Толкова е скоро, а и Коледа ще дойде неусетно. Може да си набавим необходимите плодове поне за ушав и да си ги изсушим сами.

Плодовете, колкото са полезни сурови и пресни, толкова са полезни и сушени. Добре би било дори да изсушим по-голямо количество, за да може цяла зима да си похапваме от тях. Дали направо сухи, като мезенце или да заместим с тях семките вечер пред телевизора или компютъра, или да си ги сваряваме и консумираме като прясно сварен компот – това си е по наш избор.

За целта трябва да си изберем здрави плодове. Прегледайте ги да са и добре узрели. Сортирайте ги по вид и ги измийте добре. Отстранете семките и костилките. Нарежете ги на тънки парченца. Набавете си и тънка метална, неръждаема мрежа. Може да използвате и по-голямо сито. Наредете плодовете равномерно. Поставете ги на слънце и ги покрийте с тънка марля или мрежа, за да не ги кацат мухите. Пазете ги от роса, дъжд, изобщо от намокряне. Продължителността за сушенето на слънце е различна. Ябълките и крушите дръжте на слънце три дни, дюлите – четири дни, костилковите – два дни, ягоди, малини и подобните им – един ден. След това ги преместете на сянка да се доизсушат.

Негодните от тях остранете, а останалите съхранявайте в хартиен плик на сухо и проветриво място.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА