Как да изсушим плодове

ХРАНА и ПИТИЕТАКак да изсушим плодове


 В момента има най-много плодове по пазарите и в градините. Сега е моментът да помислим за зимата. Толкова е скоро, а и Коледа ще дойде неусетно. Може да си набавим необходимите плодове поне за ушав и да си ги изсушим сами.

Плодовете, колкото са полезни сурови и пресни, толкова са полезни и сушени. Добре би било дори да изсушим по-голямо количество, за да може цяла зима да си похапваме от тях. Дали направо сухи, като мезенце или да заместим с тях семките вечер пред телевизора или компютъра, или да си ги сваряваме и консумираме като прясно сварен компот – това си е по наш избор.

За целта трябва да си изберем здрави плодове. Прегледайте ги да са и добре узрели. Сортирайте ги по вид и ги измийте добре. Отстранете семките и костилките. Нарежете ги на тънки парченца. Набавете си и тънка метална, неръждаема мрежа. Може да използвате и по-голямо сито. Наредете плодовете равномерно. Поставете ги на слънце и ги покрийте с тънка марля или мрежа, за да не ги кацат мухите. Пазете ги от роса, дъжд, изобщо от намокряне. Продължителността за сушенето на слънце е различна. Ябълките и крушите дръжте на слънце три дни, дюлите – четири дни, костилковите – два дни, ягоди, малини и подобните им – един ден. След това ги преместете на сянка да се доизсушат.

Негодните от тях остранете, а останалите съхранявайте в хартиен плик на сухо и проветриво място.

- реклама -spot_img

Какви са полезните свойства на кафето?

Кафето е една от най-популярните топли напитки по цял свят. Тя ни носи енергия...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...

Кои храни съдържат bcaa аминокиселини?

Белтъчините съдържат 20 различни вида аминокиселини, които се поделят на 3 различни групи. Казано...

 4 храни за повишаване на енергията

Ако и вие сте от хората, които водят забързан начин на живот иса по-натоварени,...