Хранене при гастрит, колит, язва


Повечето плодове и зеленчуци дразнят стомаха заради целулозата, която съдържат. Страдащите от колит, гастрит и язва трябва да са с повишено внимание по отношение на плодовете и зеленчуците, които консумират. Болките и кризите могат да се избегнат.

Страдащите от колит, гастрит или явва трябва да консумират плодовете и зеленчуците обелени, пасирани или във вид на сок. Задушените зеленчуци също могат да се консумират без притеснение. Варените и пасирани са най-безболезнени. Сокът от моркови е истински балсам за стомаха.

Колкото и да се говори напоследък , че типовият и пълнозърнестият хляб са полезни, то за хората с болни стомаси те са забранени. Най-подходящ е белия хляб и то препечен предишния ден.

Супите са щадяща стомаха храна, стига да са крем супи от зеленцучи, без зеле, супи от пиле и риба, но не мазна, макаронени изделия, но категорична е забраната за ползването на готовите бульони.

Строго забранени храни и напитки са силните чайове, кафето, какаото, нескафето, алкохола, боршове, пържени, пушени и консервирани храни. Тршиите също не са за предпочитане. Недопустими са и тлъстите меса, пикантните подправки – пипер, лук , чесън, хрян, оцет, спанак, краставици, мазни бутер теста.

Алкохолът е категорично забранен – червено вино, ракия, газирани напитки, захар във всичките й форми, особено бялата.

Фабрично произведените храни за бързо приготовление също не са за предпочитане, защото съдържат вредни съставки – оцветители, консерванти, ароматизанти, стабилизатори.

При спазване на подходящата диета е сигурно че болките ще отминат.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search