Хранене при гастрит, колит, язва


Повечето плодове и зеленчуци дразнят стомаха заради целулозата, която съдържат. Страдащите от колит, гастрит и язва трябва да са с повишено внимание по отношение на плодовете и зеленчуците, които консумират. Болките и кризите могат да се избегнат.

Страдащите от колит, гастрит или явва трябва да консумират плодовете и зеленчуците обелени, пасирани или във вид на сок. Задушените зеленчуци също могат да се консумират без притеснение. Варените и пасирани са най-безболезнени. Сокът от моркови е истински балсам за стомаха.

Колкото и да се говори напоследък , че типовият и пълнозърнестият хляб са полезни, то за хората с болни стомаси те са забранени. Най-подходящ е белия хляб и то препечен предишния ден.

Супите са щадяща стомаха храна, стига да са крем супи от зеленцучи, без зеле, супи от пиле и риба, но не мазна, макаронени изделия, но категорична е забраната за ползването на готовите бульони.

Строго забранени храни и напитки са силните чайове, кафето, какаото, нескафето, алкохола, боршове, пържени, пушени и консервирани храни. Тршиите също не са за предпочитане. Недопустими са и тлъстите меса, пикантните подправки – пипер, лук , чесън, хрян, оцет, спанак, краставици, мазни бутер теста.

Алкохолът е категорично забранен – червено вино, ракия, газирани напитки, захар във всичките й форми, особено бялата.

Фабрично произведените храни за бързо приготовление също не са за предпочитане, защото съдържат вредни съставки – оцветители, консерванти, ароматизанти, стабилизатори.

При спазване на подходящата диета е сигурно че болките ще отминат.

Start typing and press Enter to search