Сугестопедията за първокласници

ДОМСугестопедията за първокласници

Знанието е радост и може да се постигне с лекотата на игра, без умора и напрежение. Как е възможно това? Благодарение на метода на сугестопедията, с помощта на който се учи бързо, лесно и приятно, усвоява се многократно по-голямо количество материал в сравнение с класическите методи на обучение, а домашната работа е табу. За последното, разбира се, най-много се радват децата.

Със занималня за първокласници стартира дейността си новият център по класическа сугестопедия „Вихровения” към Образователен център „Медиа”. Така за първи път в София, след възраждането на сугестопедичното обучение в България, и ученици от първи клас ще „учат с радост” благодарение на уникалния метод на преподаване.

Новият сугестопедичен център се намира на ул. „Отец Паисий” 53 в столицата и беше открит на 17-ти ноември с лекция на Ванина Бодурова на тема „Сугестопедията – учене и живот с радост”. Ванина Бодурова е главният обучител и вдъхновител за утвърждаването на сугестопедията в България и е ученичка на световноизвестния професор доктор Георги Лозанов, създател на сугестопедичния метод; тя е още и управител на Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева”, както и кръстник на „Вихровения”. В духа на идеите на центъра, по време на откриването се проведоха и творчески ателиета за деца от програмата „Творческо сърце” на „Медиа”, както и фотоизложба на Ирина Кунева – „Silver bird”.

Сугестопедията е педагогическа система за обучение, съчетаваща познания от медицината, психологията и педагогиката. Тя представлява холистичен подход, който стимулира едновременно интелектуалната дейност, емоциите и физическото състояние на човека. Създадена е през 70-те години от професор д-р Георги Лозанов и призната следващото десетилетие от международна комисия на ЮНЕСКО като „по-висша методика на обучение за много предмети и много групи обучаеми”. Сугестопедията стимулира неизследваните възможности на човешката личност да възприема и придобива знание в състояние на радост и спокойствие, като работи за изолиране на евентуалните травми и напрежение от учебния процес. Тя стъпва на творческия потенциал на човека и развива личността благодарение на търсената хармония, баланс, вдъхновение и лекота, с които преподавателят подхожда към учебния процес.

Новият център по класическа сугестопедия „Вихровения” е едно от първите подобни учебни заведения у нас, последователи на алтернативните методи на обучение, които работят за развитие на цялостния потенциал на деца и възрастни. „Вихровения” ще предлага още курсове по английски, немски и френскиезик за деца и възрастни, творчески ателиета, както и занималня от първи до четвърти клас.

„Да учим с радост е мисията на Образователен център „Медиа”, а сугестопедията е един от най-преките, приятни и резултатни пътища до тази наша цел”, споделя Мария Дерменджиева, управител на „Медиа”, под чиято шапка е новият сугестопедичен център. Според нея, утвърждаването на сугестопедичното образование в България е естествен процес, който среща все по-вече партньори и последователи, както сред учебните и арт центрове, така и сред учащите се. Според Ванина Бодурова „сугестопедията е методът на бъдещето”, по който ще бъдат обучавани децата ни. „Обичайте ги тези деца, обичайте ги и им се усмихвайте, колкото можете повече, дори когато ви ядосват, обичайте ги …”, е повелята на професор Лозанов, завещана на Ванина Бодурова в последните години от житейския му път.

Още за сугестопедията

Съставил: Ванина Бодурова

Сугестопедията е социално-отговорна педагогическа система, която се грижи за развитието на потенциалните възможности на човека – т. нар. резерви на човешката личност, както от психологически, така и от физиологичен аспект. Чрез сугестопедичния процес на обучение се постигат следните резултати:

Разкриване на интелектуалните, творчески, паметови резерви на човешката личност.
Обучението винаги е съпроводено с ефект на почивка.
Винаги се наблюдава повишаване на емоционалния тонус на личността.
Освобождаване от страха към ученето и стимулиране на постоянната жажда за знания.
Винаги има благоприятен образователен ефект, смекчава агресивните тенденции на характера на учащите и им помага да се приспособят към обществото.
Обучението е придружено със значителен психопрофилактичен и психотерапевтичен ефект.
На физиологично ниво, имунната система на тялото се засилва по време и след процеса на възприемане на многократно увеличен материал.
В основата на делото на професор Лозанов стоят седем закона, които събират внимателно построена, научно експериментирана и изследвана система на обучение. Законите са следните:

1. Любов към човешкото същество.

2. Свобода на избор от голямо разнообразие на стимули.

3. Убеденост на преподавателя, че нещо необикновено, различно от обществената сугестивна норма се случва.

4. Многократно увеличен учебен материал.

5. Връзката Цяло-част, част-цяло. Частта чрез цялото при създаване на материали, програми, динамиката на учебния процес.

6. Златната пропорция, която съществува навсякъде в природата и в класическите произведения на изкуството. На психологично ниво се изразява като индикатор на липсата на умора.

7. Използване на класическото изкуство По време на учебния процес както при деца, така и при възрастни, широко се използват шедьоври на класическото изкуство, за да се създаде необходимата атмосфера, която да подпомогне възприемането на нови знания, като се подобрява културата на обучаеми и обучители.

В сугестопедията се използват три групи средства за създаване на материали:

Психологични: основани на широката база изследвания в областта на сугестологията

Дидактични: Спазване и прилагане на всички изисквания на Министерството на Образованието, които са структурирани според сугестопедичните изисквания, като се разширяват областите на интерес и се преодолява т.нар. минимум на обществената сугестивна норма.

Артистични, основани на класическото и т.нар. сугестопедично изкуство, създадено и изследвано от проф. д-р Евелина Гатева.

Сугестопедичното обучение учи, че знанието е радост, може да се постигне без напрежение, умора или разболяване. Тя е начин за предпазване от дидактогенни състояния, липса на мотивация и от комплекса негативни ефекти, които съпровождат един неправилно организиран учебен процес.

- реклама -spot_img

Индивидуален подход: Какъв е вашият цикъл на сън

Съобразете нуждите си за рестарт на организма, при създадени идеални условия за пълноценна почивка...

Полезни съвети за почистването

Как да чистим вкъщи бързо и лесно? Преди всичко си определете срок, в който да...

Вредната химия и безвредни почистващи препарати

Вижте какво си причиняваме в името на чистотата и има ли безвредни почистващи препарати   ВРЕДНАТА ХИМИЯ...

Как домът ви да остане топъл и да не плащате високи сметки, когато пътувате

На ски или на спа, зимната ваканция e едно приятно и дългоочаквано разнообразие през...