Защо е нужна шапка на един комин?

Тъй като винаги съм се занимавал с интелектуален труд, строителството никога не е било сфера, от която да се интересувам и разбирам особено. Винаги съм смятал за много симпатични комините, които имат шапки и съм приемал с детска наивност, че тяхното предназначение е единствено това – да правят фасадите на сградите по-симпатични за преминаващите. Оказа се, че те имат много по-голяма роля, но за съжаление го научих по трудния начин.

Когато се появи проблемът с нашия комин се обърнах директно към професионална фирма, защото не исках отново някой да свърши работата половинчато и непрофесионално. Бях склонен да си платя, но да бъда сигурен, че драмата, която аз и семейството ми преживяхме няма никога повече да се повтори и домът ни няма да бъде изпълван от черен дим и задушлива миризма.

Какво се случи с комина преди да му бъде поставена шапка?

За щастие беше избегнато това, от което се опасявах най-много – коминът можеше да се ремонтира и нямаше да се налага да бъде съборен и построен отново. Късметът беше на наша страна и в друг аспект – времето беше сухо, макар и доста студено, а това означаваше, че ремонтът може да започне веднага.

След като извадиха всички строителни отломки, които запушваха отвора на комина, строителите преминаха към укрепване и изграждане на вътрешните му стени. Това включваше полагането на няколко слоя различни по вид мазилки, като между тях бяха монтирани вид метални мрежи, които гарантираха здравината на мазилката.

След като всички етапи по изграждането на вътрешните стени на комина бяха завършени се стигна и до поставяне на прословутата шапка. За наш късмет (отново) се оказа, че фирмата се занимава и с това. Тя изработваше няколко вида шапки за комини на покриви от метални профили и също така предлагаше циметови и каменни модели, изработени от друг производител.

Избрахме по-лекия вариант – като цена и тегло, а именно ламаринена шапка за нашия комин. В нашия случай се оказа, че конструкцията на комина не позволява голямо натоварване, каквото циментът и камъкът биха оказали, а това означаваше, че изборът ни е ограничен само до формата и визията на шапката. Относно материала всичко беше решено от само себе си – дебела поцинкована ламарина с красива цветна посипка.

Изработката и монтажът на шапката отнеха известно време (около 2 седмици), но поне коминът отново работеше. Шапката беше монтирана веднага, след като натрупалият се междувременно сняг се стопи и сега не само и нашият комин е изключително симпатичен, но със сигурност ще работи безпроблемно в продължение на дълги години.

Start typing and press Enter to search