Ранитидин – какво се случи с него?

Уважаеми последователи,

На 17.09.2019 година Изпълнителната Агенция по лекарствата публикува съобщение до всички медицински специалисти и граждани. Съобщението информира за започнал преглед  от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на лекарствени продукти, съдържащи активната съставка ранитидин. Причината за стартираната процедура е

„поради съмнение за възможна контаминация с нитрозамини в активните вещества, от които са произведени някои лекарствени продукти.“

 „Понастоящем предстои Комитетът за оценка на лекарствените продукти в хуманната медицина (СНМР) към ЕМА да оцени цялата налична научна информация относно присъствието на нитрозамини в лекарствените продукти, която да предостави на националните лекарствени агенции.“

Като предпазна мярка към днешна дата всички налични количества на лекарствени продукти, съдържащи ранитидин на българския пазар са блокирани до доказването на предполагаемото замърсяване.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАНИТИДИНЪТ?

Ранитидинът е лекарствено вещество, хистамин-2 блокер, което намалява количеството на произведената от стомаха киселина. Прилага се при пациенти за облекчаване на „киселини в стомаха“  и неприятната изгаряща болка. Прилага се като профилактика и лечение на стомашна язва или гастроезофагиална рефлуксна болест.  Ранитидин намира приложение и при лечението на някой алергични състояния в комбинация с противоалергични средства.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ НИТРОЗАМИНИТЕ?

Нитрозамини ( N-нитрозодиметиламини) са съединения, които се получават като страничен продукт при редица индустриални процеси. Те са известен замърсител на околната среда и могат да се открият в много малки количества във вода и в някои храни, включително месо, млечни продукти и зеленчуци. Международната агенция за изследвания на рака определя нитрозамините като вероятно канцерогенни за човека.

ОТ КЪДЕ ТРЪГВА ПРОБЛЕМА?

В съобщението от Изпълнителната агенция по лекарствата ясно е написано, че

„съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън територията на ЕС“.

МАЙ НЕ ЧУВАМЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЗА НИТРОЗАМИНИ В ЛЕКАРСТВАТА?

Така е!

На 6 юли 2018 година се получи съобщение за наличие на примес, нитрозамин, в активното вещество валсартан (популярен продукт за лечение на високо кръвно налягане).  Тогава също се стигна до блокиране на лекарствените продукти с тази активна съставка. Напомням, че тогава в рамките още на същия месец много голяма част от продуктите бяха отблокирани. Но Европейската агенция по лекарствата определи нови по-строги изисквания при производство на тези лекарства.

ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМЕ?

Много е важно да подчертая, че съобщението НЕ НАЛАГА ЗАБРАНА ЗА УПОТРЕБАТА на лекарствени продукти с активно вещество ранитидин.

НАПРОТИВ!

Агецията по лекарствата акцентира, че

„ЕМА изрично подчертава, че няма препоръка за прекратяване на употребата на ранитидин-съдържащи лекарствени продукти“.

В съобщението се казва още:

 „трябва да се има предвид също потреблението на ранитидин вече десетки години без данни за вредно въздействие“.

НО,

СЪОБЩЕНИЕТО ПРАВИ ВАЖНО ПРЕДПИСАНИЕ:

„Пациентите, които ги употребяват, могат да потърсят съвет по всички безпокоящи ги въпроси от техния лекар или фармацевт. „

КАКТО И ЧЕ,

„Пациентите трябва също да имат предвид, че съществуват много други лекарствени продукти, които се използват за лечение на същите страдания като ранитидин, включително по-нови поколения лекарствени продукти. Трябва да се има предвид също потреблението на ранитидин вече десетки години без данни за вредно въздействие.“

В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРЕДПИСАНИЕТО ВИ СЪВЕТВАМ:

  1. Да не изпадате в паника, че сте приемали години наред вредно лекарство!
  2. Ако вече имате назначен курс на терапия с ранитидин, не прекратявайте приема, освен ако не сте се консултирали предварително с лекуващия Ви лекар.
  3. Не връщайте опаковките Ранитидин в аптеката. Няма издадено такова предписание от който и да било компетентен орган в България или дори в Европа.
  4. Ако имате съмнения, че именно при употребата на ранитидин сте проявили нежелана реакция, можете да я споделите на Вашия личен фармацевт, лекуващ лекар или да я докладвате тук.

С КАКВО ДА ЗАМЕНИТЕ УПОТРЕБАТА НА РАНИТИДИН:

  1. Ако терапията с ранитидин Ви е била предписана от лекар, не променяйте нищо без да го съгласувате с него.
  2. Ако сте закупили ранитидин по препоръка на Вашия личен фармацевт, то не се колебайте да се консултирате веднага с него за възможните съвременни алтернативи.

По препоръка на фармацевта могат да Ви бъдат отпуснати лекарствени продукти, съдържащи:

  • Фамотидин;
  • Омепразол;
  • Езомепразол;
  • Пантопразол.

ПРОСТО ПОПИТАЙ ФАРМАЦЕВТА!!!

* Използвани са цитати от Официалното съобщение на Изпълнителната агенция по лекарствата от 17.09.2019 година – Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва преглед на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин.

The post Ранитидин – какво се случи с него? appeared first on Съветите на фармацевта.

About Author /

Start typing and press Enter to search