Пробив: Дексаметазон лекува COVID-19

- реклама -spot_img

Евтиното и широко разпространеното лекарство Дексаметазон може да помогне в битката срещу новия коронавирус, предават световните агенции. Кортикостероидният препарат е спасил живота при една трета от най-сериозните случаи на COVID-19, показват резултатите от изследване на екип от Оксфордския университет, оповестени днес.

Учените са приложили широко достъпното лекарство на повече от 2000 тежко болни пациенти с COVID-19. Сред онези, които са можели да дишат само с помощта на вентилатор, дексаметазонът е намалил смъртните случаи с 35%. При получаващите кислород стероидът е намалил смъртността с 1/5, според предварителните резултати. Развитието на болестт на тези 2000 пациенти е сравнено с повече от 4000, които не са получили лекарството.

Изследователите смятат, че ако нискодозовото лечение със стероида Дексаметазон е било достъпно във Великобритания от началото на пандемията на коронавирус, е можело да бъдат спасени до 5000 живота.

Лекарството се използва за намаляване на възпалението при редица болестни състояния – ревматични проблеми, редица кожни заболявания, тежки алергии, астма, хронична обструктивна белодробна болест, туберкулоза, като изглежда, че помага за спиране на някои от пораженията, които могат да се получат, когато имунната система на организма премине в свръхпроизводство, докато се опитва да се пребори с коронавируса. Свръхреакцията на тялото се нарича цитокинова буря и тя може да бъде смъртоносна.

„Това е единственото лекарство досега, за което е доказано, че намалява смъртността и то значително. Това е голям пробив,“ цитира BBC главният изследовател проф. Питър Хорби.

Водещият изследовател проф. Мартин Ландрей казва, че авторите на откритието предполагат, че на всеки осем пациенти, които се нуждаят от вентилатори, може да се спаси един живот. „Лечението с дексаметазон е до 10 дни и струва около 5 паунда на пациент“, посочват още британските учени. Но предупреждават, че лекарството не е панацея и се дава само по лекарско предписание.

У нас една инжекция от глюкокортикостероид струва под 50 стотинки по цени на дребно.

Материалът Пробив: Дексаметазон лекува COVID-19 е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА