Д-р Петър Петров: Изпускаме нещо, щом умират млади хора

Смъртността при млади хора без придружаващи заболявания е смущаващ и притеснителен факт, който говори, че има нещо, което не оценяваме. Така дългогодишният началник на отделението по инфекциозни болести в столичната УМБАЛ „Света Анна“ д-р Петър Петров коментира последните 3 жертви, които COVID-19 взе у нас. Припомняме, в неделя починаха две жени на 36 и 45 години, а вчера издъхна и 41-годишен мъж.

„Става дума за хора без съпътстващи заболявания. Ако имат имунен дефицит или имунна депресия, това би обяснило ситуацията, но когато един млад, прав и здрав човек почине, означава, че нещо изпускаме. Предполагаме, че младият човек има достатъчно силен имунитет. Над 80% от случаите са леки форми или дори нямат клинична изява. Приехме, че другите – хората с възрастна имунна система или съпътстващи заболявания, са по-уязвимите. Сега изведнъж се появиха смъртни случаи при млади хора. Това говори, че има нещо, което не оценяваме. Ако беше един случай, да кажем – случайност или нещо е станало, но те са три за два дни“, каза д-р Петров в интервю за БГНЕС. Според него, независимо че вече имаме повече знания за вируса все още има неизвестни, които в бъдеще време трябва да бъдат разкрити.

Сред известните са методите за лечение. „В началото нямахме антивирусно лечение, сега имаме два препарата. Единият е наличен в страната ни, другият не“, коментира медикът и добави, че все още с тези медикаменти няма достатъчен опит. По отношение на прилагането на хлорохин, той е категоричен, че вредата му не е по-голяма от ползите му. Д-р Петров предупреди, че нито един орган в човешкия организъм не е застрахован от увреждане или от възпалителна активност.

„Имунитетът, който се получава, е битов, а той е най-добрият. Клетките запомнят антигена завинаги и дори, ако човек срещне за втори път вируса, би трябвало да боледува много по-леко или въобще да не разбере, че го е срещнал“, коментира д-р Петров и темата за придобиването на имунитет. Според него не е коректно да се твърди, че при повторна среща с COVID-19 човек ще боледува, както при първата си среща с болестта. „Имунитетът може да е кратковременен, може да бъде месеци, а може да бъде и повече време, но въпросът е, че клетките, които вече са срещнали този антиген, те завинаги го запомнят. При следваща среща клетките ще започнат да бълват IGG клетки, над 4 пъти над нормата, което подсказва, че има реактивиране на процеса, а именно клетката е запомнила агента и започва образуването на антитела“, обясни инфекционистът.

Попитан дали свинският грип е по-опасен от коронавируса, началникът на отделението в „Света Анна“ каза, че това ще покаже статистиката, но не би се учудил, ако грипът се окаже по-страшен. „Има много неща, които са общи, и такива, които различават COVID-19 от свинския грип. Грипът започва внезапно, с висока температура. А тук има постепенно начало, дори по 10 дни и повече и изведнъж пациентът пристига с дихателна недостатъчност. Втората разлика е лимфопения – в клетъчния състав имаме промяна, която при грипа не се среща. Това е намаляване на белите кръвни клетки и лимфоцитоза. Тук, при COVID-19, не виждаме толкова чести бактериални усложнения както при грипа. При него хората умират не от самия грипен вирус, а от бактериалните усложнения, които настъпват от вируса, който потиска имунитета за 5 дни“, разкрива медикът разликите между коронавируса и свинския грип. Д-р Петър Петров определя настоящата ситуация като сезонен грип, който върлува у нас. „Като един сезонен грип, не повече, бих описал настоящата ситуация. В момента имаме над 3000 положителни. Това не е нищо. Ние сме имали толкова на ден от грип. Как да го оценявам другояче“, попита риторично той и поясни, че в момента в отделението му има 15 заразени, а други двама са в реанимация на апаратно дишане.

Началникът на инфекциозното отделение коментира и предприетите от държавата мерки. „Мисля, че те бяха много навременни, но този страх, който създадоха в хората, беше голяма грешка. В световен мащаб се създаде такава психоза, не само у нас“, смята той и добавя, че според него управляващите са се презастраховали, което е по-добре отколкото ситуацията да бъде неглижирана. Според него сега е много важно да бъде преодоляна икономическата криза, до която е довела пандемията, както и да се положат усилия за подобряване на здравословното и психическото здраве на хората, което е било разклатено през изминалите месеци.

Материалът Д-р Петър Петров: Изпускаме нещо, щом умират млади хора е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search