Пресаждане на орхидеи

- реклама -spot_img

Пресаждането на орхидеите се извършва на всеки 2-3 години. То се прави след като орхидеята вече е изпълнила с корени старата си саксия, както и защото старият субстат трябва да се подмени. Смяната на субстата се налага защото старият е похабен, натрошен и пълен със соли от торенето.
Самото пресаждане не е сложен процес, но ако се прави за първи-втори път е добре да се „пипа с кадифени ръкавици”. Веднъж свикнали с тази дейност, всичко изглежда далеч по-лесно.
Ето няколко съвета за пресаждането на фаленопсис.

Когато сте решили да пристъпите към пресаждане на вашата орхидея изберете нова саксия, малко по-голяма от предишната. Един ден или няколко часа преди самото пресаждане накиснете във вода старата саксия заедно с орхидеята. Така след накисването, корените ще са еластични и меки, и няма опасност да бъдат счупени или пукнати, когато вадите цветето от старата саксия.

Извадете орхидеята от старата саксия, като я хванете за основата под розетката. Уверете се обаче, че растението поддава и просто го издърпайте от саксията. Внимавайте, ако има корени, които са излезли през отворите за оттичане на саксията. За да не ги повредите, с ръка ги напъхайте внимателно обратно в саксията, след като сте започнали да изваждате орхидеята. Ако цветето е изпълнило саксията с много корени или те са преминали през отворите за оттичане и не може да ги освободите, то това внимателни срежете саксията.

Така, орхидеята е вече извън старата си саксия! Разклатете леко орхидеята, като я държите в основата под розетката, за да падне старият субстат. Ако корените са много гъсти, може да ги разчоплите с ръка и ако някъде е останал стар субстат да го отстраните. След като орхидеята е извън саксията и старият субстат е отстранен, измийте корените с хладка вода. Това може да стане и под течаща вода на чешмата, но по-добрият вариант е да промиете корените в леген напълнен с хладка вода.

Следващата стъпка е почистването на корените. Старите, черни, тъмно кафяви, кухи и сухи корени е необходимо да бъдат отстранени. Това става, като ги изрежете с остра и дезинфектирана ножица. Може да дезинфектирате като обгорите режещите части на ножицата над пламък за минута-две или ги промиете с памук напоен със спирт. Орхидеите са много чувствителни към гъбични инфекции и вируси, ето защо е добре инструментите за тях да бъдат дезинфектирани. След отстраняване на старите и мъртви корени, изрязаните места може да се третират с топсин или с канела. Ако използвате канела, нека е прах от настъргана кора, а не готова, сладкарска от магазина.

Вече идва и моментът на самото пресаждане. Използвайте субстат с преобладаващо съдържание на кори и кокосови влакна. На дъното на саксията може да се постави пет сантиметров слой керамзит или обикновени, дребни речни камъчета. Така водата ще се оттича свободно и няма да се задържа по дъното и да предизвика гниене на корените. Над керамзита или камъчетата, поставете от новия субстат като оставите достатъчно място в саксията и за орхидеята. Поставете я и нея, и добавете още кори и кокосови влакна и уплътнете. Може да ударите леко дъното на саксията в плота където работите, разклатете внимателно саксията, почукайте по стените, за да може субстата да се разпредели и уплътни по-добре. Не забравяйте да оставите въздушните корени на орхидеята над повърхността. Не притискайте субстата на повърхността на саксията с ръка, има опасност във вътрешността на саксията корите да притиснат и да наранят корените, които са меки и нежни след накисването с вода.

Така пресадената орхидея-фаленопсис полейте най-рано на следващия ден.
Пресаждането на катлеи, дендробиуми и камбрии се извършва по аналогичен начин.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА