ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО: МИСИЯ – отгледай орхидея от бебе до възрастно растение

За всички, които харесват и обичат тези невероятно красиви и екзотични цветя, орхидеите предлагам едно сериозно предизвикателство – сам да отгледаш и да доведеш до цъфтеж любимото цвете от бебе.

Бебе орхидеи не се намират лесно в България. Но може да бъдат закупени от чужди сайтове. Тогава рискът, обаче е че не всички бебе орхидеи могат да  оцелеят. Това се случва по различни причини – заразени, неправилно съхранение от доставчиците, боледуване, неоцеляване при пресаждането, неуспешно климатизиране и много други. Това е моя горчив опит. Но все пак успях да съхраня и отгледам до стабилно укрепване няколко вида бебе орхидеи, които не се намират в България.  Ценното за тях е, че са ВИДОВИ, а не хибриди. Ценителите ще ме разберат за какво говоря, а начинаещите в това красиво и скъпо хоби може да проучат повече в интернет.

И така..
Видови орхидеи търсят своя нов дом. Цветята са на 6-7 месеца и до сега са отглеждани в мъх сфагнум. В рамките на следващия месец предстои новият им собственик да ги посади в чисти дребни кори или серамис. Грижите за тях оттук нататък са както за възрастно растение. До времето им на цъфтеж остават година-две.

И точно тук е предизвикателството, сам с обгижване и любов да доведеш любимата орхидея до цъфтеж, а не да я вземеш наготово цъфнала от магазина.
Бебе орхидеите са видови, а не хибриди. Т.е. това са видове, които се срещат в природата, такива, които растат свободно в джунглите, а не са изкуствено създадени в лаборатории.
Първоначално са отгледани в оранжерия в Германия и преди 6-7 месеца изглеждаха така.
Бейби орхидея

С много грижи и внимание успях да ги опазя зимата и сега, вече са поотраснали.

А вие, можете да ги отгледате и доведете до цъфтеж, за да изглеждат така.

 Laelia purpurata

оххидеи
 Phalenopsis Hymen

орхидея
Lycaste

орхидея
Angreacum sesquipedale

орхидея

И така, само за 15-20 лв. може да се впуснете в приключението да отгледате сам видова орхидея! При закупуването на повече от една орхидея – отстъпка в цената.

За повече информация Boyan Hristov

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search