Правим серум срещу COVID-19 от антитела от заразени телета

Известният вирусолог доц. д-р Волфганг Люпке, който живее във Варна от близо 30 години предлага разработка за аерозолен серум, с който може да се лекуват заразени с COVID-19. Според него, серумът може да се използва и профилактично.

Методът на д-р Люпке се базира на факта, че вирусите са най-уязвими от антителата. А те могат да се получат от заразени с човешкия коронавирус телета. Те не се разболяват, но изграждат имунитет.

„Тези телета ще изграждат антитела след няколко инжекции 2 или 3 в интервал от 3-4 дни. И ние ще получим антитела след 3 седмици“, обясни пред БНТ доц. Люпке. Коронавирусът влиза в човешкото тяло през очите, носа и устата и поразява белия дроб. Именно затова серумът трябва да е под формата на аерозолен препарат, смята ученият. „По този начин антителата ще отидат в белите дробове, целия дихателен тракт и ще образуват един защитен филм, като вирусът ще бъде неутрализиран“, поясни той.

Идеята му за имунния серум се основава на реален опит в миналото, но с животни. Преди 46 години, в Германия, със същия метод той спасява полицейски кучета, заразени с вирус, върлувал в свинеферма близо до мястото, където обучавали четириногите.

Научната му разработка вече е при учените от Българската академия на науките. И, според тях, тя има бъдеще. „Останах във възторг, че действително се представя една рационална идея, с която имаме възможност да се противопоставим на тази пандемия“, посочи проф. Христо Найденски, ръководител на Департамента по инфекциозна микробиология към БАН. Той е категоричен, че идеята за аерозолен серум срещу коронавируса не само, че има бъдеще, но трябва да бъде разработена у нас, а страната ни има потенциал да я реализира.

„Това не са скъпоструващи изследвания, но са мултидисциплинарни. За да се създаде аерозолен серум срещу коронавируса, ще са необходими около 300 000 лева“, изчисли проф. Найденски. БАН ще търси финансиране от Националния фонд за научни изследвания.

Материалът Правим серум срещу COVID-19 от антитела от заразени телета е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search