Какви са полезните свойства на кафето?

ХРАНА и ПИТИЕТАКакви са полезните свойства на кафето?

Кафето е една от най-популярните топли напитки по цял свят. Тя ни носи енергия и настроение. За мнозина кафето представлява незаменима необходимост. Събуждането без аромата и вкуса му е истинско предизвикателство, а ободряващата му сила е като лекарство за духа, ума и тялото в натоварения следобед. Между другото, истина е, че кафето разполага и с редица лечебни свойства. Нека да видим как кофеинът може да е в полза за човешкото здраве.

Поддържа енергийните нива в тялото

Кофеинът е едно от най-бързите средства да се справим с умората. Особено ако разполагаме с кафе капсули, които ни осигуряват бързо приготвяне на любимата напитка и също толкова бързовъзстановяване на енергийния запас в организма – в рамките на няколко минути. Сам по себе си кофеинът е вид стимулант, който преборва умората и то скоростно, защото бързо се абсорбира в кръвния поток. По този начин той достига за нула време до мозъка и блокира един специфичен нервен трансмитер, наречен аденозин, който често бива отговорен за хроничното чувство за изтощение и слабост.

Стимулира мисловната дейност

Стимулиращата функция на кофеина действа не само на физиката, но и на ума ни. Оказва се, че веществото влияе положително върху мозъчната дейност. По този начин кафето ни помага по-лесно да се концентрираме и съсредоточаваме. Напитката значително подобрява паметта и мотивацията.

Кафето е източник на множество полезни хранителни вещества

Ако надникнем в съдържанието на кафето, ще видим, че то е богато на немалко важни витамини и минерали. В кофеиновата напитка има значително количество пантотенова киселина и рибофлавин – два ключови витамини от групата на В комплекс – както и манган, магнезий и калий. Факт е, че само с кафе не можем да си осигурим препоръчителното дневно количество от тези вещества. Но ако те присъстват в известна степен и в хранителния ни режим, кафето ще бъде техен помощен и то напълно естествен източник.

В подкрепа на сърдечно-съдовата система

Дълго време съществуваше мит, че кафето е изключително вредно за хора, склонни към хипертония. В действителност прекаляването с кофеина може да разклати стойностите на артериалното налягане. Но само по себе си твърде много количество кафе за деня е вредно и за много други органи и системи от такива, включително и за стомаха, например. Според скорошни научни изследвания обаче една до две чаши кафе на ден не влияят негативно върху кръвното налягане. Напротив, премерената и редовна консумация на кафе намалява риска от инсулт, инфаркт и други усложнения на сърцето, а също така спомага и за прочистване и укрепване на кръвоносните съдове.

В полза на нервната система

През последните десет години се проведоха няколко мащабни изследвания върху ефекта на кофеина спрямо нервната система. По-конкретно, проучвания доказаха, че кафето може да бъде превантивно средство срещу редица невродегенеративни нарушения. Според доклад от 2011-та година на Университета в Харвард, кофеинът значително намалява риска от болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, но също така може да облекчи симптомите на тревожност и депресия.

Кафето срещу вредното влияние на околната среда

Кофеинът е мощен антиоксидант. Това означава, че той намалява нивата и негативния ефект на свободните радикали в тялото. Прочистващото му свойство е осезаемо и върху храносмилателния тракт, поради което често се препоръчва като помощен агент в борбата срещу мазнините и излишните килограми. Кафето обаче има и превантивна функция срещу туморни образувания на кожата. Ето защо нерядко в козметичната индустрия се използват кофеинови екстракти, които освен това и имат значителен анти-ейдж ефект.

За да си набавите всички така изброени ползи от кафето не е нужно да прекалявате с него. Напротив – прекомерната употреба на кофеин може да бъде изключително вредна за организма. Консумирайте любимата си топла напитка с мярка и с прецизен подбор на марка и производител, за да сте сигурни, че получавате най-доброто качество.

- реклама -spot_img

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...

Кои храни съдържат bcaa аминокиселини?

Белтъчините съдържат 20 различни вида аминокиселини, които се поделят на 3 различни групи. Казано...

 4 храни за повишаване на енергията

Ако и вие сте от хората, които водят забързан начин на живот иса по-натоварени,...

Как да си направим неустоими хрупкави корнишони (мнения и съвети)

Време е да помислим за зимнината си и най-вече как да я направим достатъчно...