„Пирогов“ прави чисто ново спешно за 6 млн. лева

- реклама -spot_img

С чисто ново и супер модерно спешно отделение трябва да се сдобие „Пирогов“, като ремонтът ще започне в края на годината. Това съобщи за Скенер.нюз директорът на института проф. Асен Балтов. Предвидените средства засега са 6 млн. лева, но проф. Балтов се надява поне на още 1 млн. евро от 20-те, които Европа обяви, че отпуска на България за здравеопазване и за справяне с COVID-19.

„Очаквам ремонтните дейности да започнат в края на тази година, а проектът ни е свръхамбициозен – ще изградим спешно отделение, в което всеки нуждаещ се в шоково състояние ще бъде обслужван на едно място в рамките на от 5 до 10 минути“, обясни директорът на „Пирогов“. За целта ще са нужни още един скенер, който да е само за спешното отделение, както и уникален за България рентген. „Той ще е в шокова зала, окачен на релси на тавана – така ще може едновременно да обслужва и четирите легла, а на пациентите да се правят буквално за секунди всички необходими изследвания и манипулации“, разказа за плановете си проф. Балтов. По думите му апаратът, чиято цена е над 1 млн. лева, ще може да прави 2 и 3 D модели за последващите операции на пострадалите.

Вече пък тече ремонтът на всички вътрешни клиники в спешната болница. „Сменяме покрива, прави се саниране, слагат се нова дограма и осветление, подменя се и отоплителната система. След това започваме и цялостно вътрешно преустройство – стаите ще бъдат разделени за по двама и трима пациенти (в момента има стаи с по 12 легла), ще се изградят самостоятелни санитарни възли, апаратурата в кардиологията и неврологията също ще се поднови“, обясни проф. Балтов. Всичко това ще струва 3,5 млн. лева.

Припомняме, „Пирогов“ вече се сдоби с обновени неврохирургия, секция по изгаряния, УНГ-отделение и лицево-челюстна хирургия, преди това бяха изцяло модернизирани и детските клиники, а при последното си посещение в спешния институт премиерът Бойко Боросов се обърна към проф. Асен Балтов с думите: „Скърцам, скърцам, но каквото си поскал, съм ти дал“.

Материалът „Пирогов“ прави чисто ново спешно за 6 млн. лева е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА