Лекар в оставка: Защитете ни, ние сме от кадърните, останали да работят тук

ОБЩЕСТВОЛекар в оставка: Защитете ни, ние сме от кадърните, останали да работят...

Ние не сме некадърници. Ние сме от кадърните, които са останали да работят тук и искаме да работим. Апелът ни е да има ефективен закон за защита на медиците и условията да са подобрени. Това каза пред БНТ д-р Бейти Насуф един от деветимата лекари от спешното отделение на областната болница в Силистра, които подадоха колективна оставка миналата седмица.

В известие до директора на болницата д-р Даниела Костадинова медиците обявиха, че от 8 часа днес прекратяват работа. Впоследствие стана ясно, че няма да спират работа, тъй като са длъжни да спазят 15-дневно предизвестие, което ще отработят.

Припомняме, че повод за реакцията на силистренските лекари стана агресивното поведение на баща на дете, което е било заведено в Спешна помощ заради проблем с очите. По думите на медиците мъжът е трябвало да изчака 4 минути и това го афектирало. Чакането се наложило, тъй като в момента в отделението е била проведена дезинфекция. Впоследствие бащата на недоволния родител е публикувал обидни постове в социалните мрежи. Случаят придоби широка гласност, тъй като въпросният дядо на детето е обществено активна личност, бивш общински съветник и лидер на парламентарно представена партия.

Според д-р Даниела Костадинова, този случай не е просто акт на неуважение, а обида към цялата здравна система. Тя съобщи, че с лекарите са водени вече два разговора с участието на областния управител и началника на полицията. Срещите с медиците в оставка ще продължат. Д-р Костадинова уточни, че не става дума за заплати, условия на труд или някакъв друг проблем, свързан със здравната система, а за агресивни мнения по адрес на лекарите, публикувани в социалните мрежи.

Протестиращите получиха подкрепа от Асоциацията на медицинските специалисти по здравни грижи и БЛС, а от Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение изпратиха нарочна декларация. В нея се настоява за бързи и надеждни мерки за ограничаване на случаите на посегателство срещу лекари, медицински сестри и всички специалисти, които работят в системата на здравеопазването, а виновните да бъдат наказани.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че проверката, която беше разпоредена от Районната прокуратура в Силистра по случая, е приключила. Образувано е досъдебно производство по член 325 от НК, след като са установени „достатъчно данни за хулиганство“. По досъдебното производство ще бъдат разпитани участниците и очевидците на инцидента и ще бъде назначена техническа експертиза на видеозаписа от камерите в болничното заведение, които са иззети. След преценка на събраните факти и обстоятелства Районната прокуратура ще прецени дали да привлече към наказателна отговорност виновния за инцидента.

 

Материалът Лекар в оставка: Защитете ни, ние сме от кадърните, останали да работят тук е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...