Петър Димков за кърмене на новороденото

Тексът е от книгата „Българска народна медицина“ на Петър Димков

Кърмата е най-добрата и пълноценна храна за новороденото. По естествен начин тя предпазва децата от зарази. При изкуственото хранене винаги съществува опасност от непонасяне на животинското мляко и от прехранване, затова не е чудно, че много деца на изкуствено хранене боледуват често. Но е много по-здравословно детето да бъде нахранено чрез кърмене.

Кърменето е необходимо и за здравето на майката, защото отделянето на мляко от млечните жлези след раждането е естествен процес, спирането на който по изкуствен начин е вреден за майката. Ако жените осъзнаваха опасността, която се крие в отказа от кърмене, те биха пренебрегнали пренебрегнали спокойствието си в полза на своето здраве и здравето на своите деца.

През първото денонощие след раждането около 12 -20 часа и майката и бебето трябва да почиват. През това време новороденото не получава храна и през повечето време спи. То не трябва веднага да се кърми, защото във време на утробния му живот в червата му се насъбира черно, лепливо вещество, наричано мекониум, което трябва да се прочисти, преда да започне стомахчето му да работи.  Ако детето почне да плаче и е неспокойно, може да му се даде малко топъл чай от лайка или липов цвят, леко подсладен с чист мед.

Преди да се даде на кърмачето да суче, непременно гърдите на майката трябва да се измият с преварена вода. Има вероятност първото поднасяне на детето към гръдта да е съпроводено с трудности. Но повечето бебета енергично започват да сучат. Важно е бебето да не се насилва. С настойчивост и търпение ще се постигне целта.

Първите несполучливи опити не трябва да отчайват майката. Ако от страх, че бебето гладува, тя започне да го храни с биберон, то привиква към биберона и после е много трудно да се научи да суче от майчината гръд.

Един метод за първите кърмения, ако бебето не иска да суче е майката да успее да капне в устата му няколко капки кърма.

В първите дни след раждането, докато майката още лежи, детето се слага в нейното легло. Майката се обръща с лице към него и му дава гърдата си. По-късно, когато вече може да сяда, тя го взима на ръце и му дава да суче. През време на кърменето е най-удобно майката да ползва ниско столче. За да приближи по-лесно до гърдите си главичката на детето, тя поставя краката си на ниско столче. Когато суче, детето трябва да захапва по възможност по-голяма част от кърмата.

По време на кърменето гърдата не трябва да закрива носа на бебето. Продължителността на кърменето се определя от самото дете. Здравото бебе изсмуква всичкото мляко, насъбрано в гърдите на майката и заспива. Ориентировъчно продължителността е около 15 -20 минути.

Ако зърната са хлътнали, трябва да се изтеглят след раждането с помощта на бутилка по следния начин: бутилка от 1 или 2 литра със широка уста се напълва с вряла вода и така се държи (през кърпа) една – две минути. След това бърже водата се излива и веднага устата на бутилката се полага на зърното на гърдата. Ако бутилката е добре прилепена, зърното излиза навън и млякото потича. Държим така бутилката няколко минути и след това слагаме детето на изпъкналото зърно. Това се повтаря при необходимост.

През първите 5-7 дни от раждането да се дава на кърмачето да суче, когато иска, за да може по-скоро да се изсмуче коластрата, която ако се заседи по-дълго в гърдите, може да пресече млякото, защото е гъста и мазна и действа на чистото мляко като подкваса и да предизвика възпаление. Понеже от коластрата кърмачето получава колики и плаче, то между кърменията му се дават една- две лъжички чай от лайка, подсладен с чист мед.

СЪВЕТИ КЪМ КЪРМЕЩАТА МАЙКА

  1. Да избягва лекуването с противопоказни за кърмачето инжекции и лекарства, за да не отрови с тях млякото си, а чрез него и детето.
  2. Ако детето не може да суче въпреки всички опити и старания, да се покаже на лекар. Възможно е подезичната му връзка да достига до предните венци, който дефект лесно се отстранява от лекаря чрез срязване на подезичната връзка дотам, докъдето трябва да бъде.

 

Start typing and press Enter to search