Петър Димков за кърмене на новороденото

- реклама -spot_img

Тексът е от книгата “Българска народна медицина” на Петър Димков

Кърмата е най-добрата и пълноценна храна за новороденото. По естествен начин тя предпазва децата от зарази. При изкуственото хранене винаги съществува опасност от непонасяне на животинското мляко и от прехранване, затова не е чудно, че много деца на изкуствено хранене боледуват често. Но е много по-здравословно детето да бъде нахранено чрез кърмене.

Кърменето е необходимо и за здравето на майката, защото отделянето на мляко от млечните жлези след раждането е естествен процес, спирането на който по изкуствен начин е вреден за майката. Ако жените осъзнаваха опасността, която се крие в отказа от кърмене, те биха пренебрегнали пренебрегнали спокойствието си в полза на своето здраве и здравето на своите деца.

През първото денонощие след раждането около 12 -20 часа и майката и бебето трябва да почиват. През това време новороденото не получава храна и през повечето време спи. То не трябва веднага да се кърми, защото във време на утробния му живот в червата му се насъбира черно, лепливо вещество, наричано мекониум, което трябва да се прочисти, преда да започне стомахчето му да работи.  Ако детето почне да плаче и е неспокойно, може да му се даде малко топъл чай от лайка или липов цвят, леко подсладен с чист мед.

Преди да се даде на кърмачето да суче, непременно гърдите на майката трябва да се измият с преварена вода. Има вероятност първото поднасяне на детето към гръдта да е съпроводено с трудности. Но повечето бебета енергично започват да сучат. Важно е бебето да не се насилва. С настойчивост и търпение ще се постигне целта.

Първите несполучливи опити не трябва да отчайват майката. Ако от страх, че бебето гладува, тя започне да го храни с биберон, то привиква към биберона и после е много трудно да се научи да суче от майчината гръд.

Един метод за първите кърмения, ако бебето не иска да суче е майката да успее да капне в устата му няколко капки кърма.

В първите дни след раждането, докато майката още лежи, детето се слага в нейното легло. Майката се обръща с лице към него и му дава гърдата си. По-късно, когато вече може да сяда, тя го взима на ръце и му дава да суче. През време на кърменето е най-удобно майката да ползва ниско столче. За да приближи по-лесно до гърдите си главичката на детето, тя поставя краката си на ниско столче. Когато суче, детето трябва да захапва по възможност по-голяма част от кърмата.

По време на кърменето гърдата не трябва да закрива носа на бебето. Продължителността на кърменето се определя от самото дете. Здравото бебе изсмуква всичкото мляко, насъбрано в гърдите на майката и заспива. Ориентировъчно продължителността е около 15 -20 минути.

Ако зърната са хлътнали, трябва да се изтеглят след раждането с помощта на бутилка по следния начин: бутилка от 1 или 2 литра със широка уста се напълва с вряла вода и така се държи (през кърпа) една – две минути. След това бърже водата се излива и веднага устата на бутилката се полага на зърното на гърдата. Ако бутилката е добре прилепена, зърното излиза навън и млякото потича. Държим така бутилката няколко минути и след това слагаме детето на изпъкналото зърно. Това се повтаря при необходимост.

През първите 5-7 дни от раждането да се дава на кърмачето да суче, когато иска, за да може по-скоро да се изсмуче коластрата, която ако се заседи по-дълго в гърдите, може да пресече млякото, защото е гъста и мазна и действа на чистото мляко като подкваса и да предизвика възпаление. Понеже от коластрата кърмачето получава колики и плаче, то между кърменията му се дават една- две лъжички чай от лайка, подсладен с чист мед.

СЪВЕТИ КЪМ КЪРМЕЩАТА МАЙКА

  1. Да избягва лекуването с противопоказни за кърмачето инжекции и лекарства, за да не отрови с тях млякото си, а чрез него и детето.
  2. Ако детето не може да суче въпреки всички опити и старания, да се покаже на лекар. Възможно е подезичната му връзка да достига до предните венци, който дефект лесно се отстранява от лекаря чрез срязване на подезичната връзка дотам, докъдето трябва да бъде.

 

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА