Отварят заведения и басейни, КПП-тата падат след Гергьовден

ОБЩЕСТВООтварят заведения и басейни, КПП-тата падат след Гергьовден

„Някои заведения с градини и тераси ще бъдат отворени, басейните също, планините си работят, а КПП-тата ще паднат след Гергьовден, защото преди това ме е страх“, съобщи премиерът Бойко Борисов. Правителството и Националният оперативен щаб са взели общо решение за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса, а кабинетът е готов със закон за отмяна на извънредното положение.

„Трябва да свикнем да живеем с вируса“, каза министър-председателят. Той обясни, че отварянето на заведенията ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени. От понеделник ще се разреши и практикуването на индивидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания, а авто- и авиоинструкторите ще могат да провеждат теоретичните курсове при спазване на правилата. По настояване на проф. Мутафчийски и плувните басейни ще бъдат отворени, защото за поддръжката им се използва дезинфектант. За СПА хотелите все още няма решение.

Заведенията на открито обаче ще трябва да спазват определени условия. „Там, където масите са много на гъсто, те трябва задължително да се разредят. Това е полезно и за самите екипи – за да се обучат как ще се действа по-нататък. Ако всичко върви добре, тогава ще позволим и работата на големите ресторанти при определени мерки. Правим всичко, гарантирайки, че няма да докараме нов пик на заболяването. Колективният имунитет не сработи никъде по света“, коментира премиерът.

„Сигурността на клиентите трябва да бъде гарантирана, масите да се разредят и да се работи на полурежим. Няма ясна информация, кога ще премине коронавируса и ще се учим да живеем и работим“, подчерта и ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

КПП-та на входовете на градовете ще паднат след Гергьовден. „Имаме абсолютно единомислие с щаба за КПП-та. Те изиграха много важна роля, но ме е страх да отворим градовете преди Гергьовден, защото хиляди хора ще тръгнат на път“, каза още Борисов.

Той обеща утре да е готов закон за отмяна на извънредното положение. Според него думите „извънредно положение“ създават стрес. „В момента колегите и юристите работят и ме уверяват, че утре сутрин ще имаме проектозакон, който да ни послужи да отменим извънредното положение, той да има действието в един или два други закона, нека да го наречем санитарно извънредно положение“, разясни премиерът.

Засега детските градини и ясли остават затворени. „Не можахме да постигнем съгласие – Кунчев и Кантарджиев считат, че можем да ги пуснем. Мутафчийски обаче казва, че не можем, защото за децата няма проблеми, но първо ще поставим на риск учителите и лелките, които работят там. Едно дете да има на 20, след няколко дена всичките ще носят вируса. Няма проблем за тях, но те ще се приберат вкъщи. Тогава вече ще имаме епидемия, според генерала, аз му вярвам и затова не се съгласих за детските градини и яслите с мнението на всички останали. Много са финансовите аргументи за работата на яслите и детските градини.Тогава много майки и родители могат да отидат на работа. Две седмици задържане на този процес е към 50 млн. лв. Трябва да решим какво да изплащаме. Това са вашите, нашите пари, но още от първия ден сме казали, че здравето и да запазим капацитета на болниците да го укрепим максимално, е водещата цел, затова оставихме да видим как ще вървят тези мерки“, обясни Бойко Борисов.

„Моето мнение е, че няма достатъчно данни в света как пускането на детски градини и ясли ще се отрази. Трябва да се отнесем предпазливо. Да видим, да анализираме ситуацията в страните, в които се прилага“, добави ген. Мутафчийски.

Материалът Отварят заведения и басейни, КПП-тата падат след Гергьовден е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...