Доц. Мангъров: Трябват ум и опит, за да живеем нормално в условията на COVID-19

- реклама -spot_img

Трябва да намерим начин на фона на COVID-19 да живеем нормално, но затова трябва ум, трябва и опит. Много е важно този, който води нещата, да е наясно какво се случва, защото не можем да стоим затворени година-две-три. Това заяви пред БНТ началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

По думите му не по малко от половин милион българи вече са прекарали инфекцията. „Повечето от тях дори не са разбрали. Това означава, че населението на два града като Пловдив и Варна са преминали през болестта без да  я усетят“, обясни той.

„С PCR тестовете, които правим всеки ден, всъщност се  установяват хората, които в конкретния момент отделят вируса, но ние нямаме информация за това колко хора са го изкарали и кога ще стигнем цифрата от 70 % от населението, при която инфекцията ще се ограничи. Хората, които са уязвими, трябва да бъдат щадени. Трябва да ги пазим и те самите трябва да се пазят. Тези, които трябва да вървят напред, са тези, които са млади здрави и силни. Те трябва да ходят да спортуват, да плуват, да се разхождат на Витоша, да ходят в университетите“, посочи още доц. Мангъров.

„Ако не си наясно има ли антитела или няма, как ще можеш да убедиш хората, в това което говориш и как ще лекуваш с плазма – какво точно им преливаш на болните, ако няма антитела? Хубаво е тези, които задават ритъма да са хора, които са в час. Защото няма логика в това да можеш да си разхождаш в парка кучето, да не можеш да си разхождаш детето. Да можеш да седиш на столчето в метрото или в автобуса, да не можеш да седиш в парка. Има неща, които са важни. Важните неща трябва да бъдат определени и е хубаво да бъдат казани на хората по два, по три пъти, по сто пъти, докато не им влезе в главата. С нещата, които не са важни, няма смисъл да се занимаваш – като това дали да носим маски или не“, коментира доц. Атанас Мангъров.

Той успокои, че у нас никога няма да се случи това, което се случи в Италия и Испания, защото те са на четвърто и пето място в света по средна продължителност на живота. „У нас ги няма сухите съчки“, каза доц. Мангъров, визирайки, че българите умират преди да достигнат най-рисковата възраст и добави, че в тези страни има домове за възрастни хора по 200-300 души, докато у нас възрастните са в домовете си и кретат с „200-300 лева пенсийки“.

А на нападките, че e придобил статут на лидер на опозицията той отговори: „Аз от девета дупка на кавала се превърнах в една от главите на триглавата ламя. Не съм опозиция. Глупаво е при положение, че всички се намираме в една лодка, да не се чуваме един други. Затова си позволявам да пиша SMS-и на премиера и да си говоря с него“. И за пореден път отправи критики към действията на Националния оперативен щаб. „Около Бойко Борисов има хора, които ги е страх, защото нямат опит – хирурзи, ортопеди, микробиолози. А когато съветваш, трябва да знаеш какво се случва, всеки да си гледа работата и да си знае специалността“, подчерта инфекционистът.

„Няма ваксина все още и най-вероятно в следващите 4-5 години няма да има. Какво ще правим? Ще стоим вкъщи забулени, забрадени и ще чакаме да слезе Господ“, попита Мангъров. Според него, страхът трябва да се преодолее и да поемем по шведския модел – по-хлабави мерки до достигане на групов имунитет.

Материалът Доц. Мангъров: Трябват ум и опит, за да живеем нормално в условията на COVID-19 е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА