Отваряне на мъжките досиета: Папка “Максималист”

- реклама -

Максималистът е привърженик на крайностите – той не познава полутоновете. Той или е цар, или е бедняк – за него няма средно положение.

Много хора смятат, че максимализмът е стремеж към победа. Не напразно повечето от нас го асоциират с желанието да се обере банка, да се спечели състезание, да се направи светкавична кариера. Но максимализмът има още едно – по-малко симпатично лице – маниакалния стремеж да съдиш за другите по себе си. Максималистът смята, че той е мярката за всички неща, а неговата оценка – за истина от последна инстанция.

Видове максималисти:

1. Млад максималист.
Практически всички деца са максималисти. Максимализмът способства за формирането на собствен поглед върху живота.
Юношеският максимализъм е нещо нито добро, нито лошо. Той трябва да се възприема като етап от израстването на личността. За младия човек той е допълнителен стимул за прокарване на път в живота, без да се страхува от възможните грешки. Естествено без тях не може, но младостта не знае това.
Младият максималист е категоричен, поривист и понякога дори агресивен. С времето той придобива опит и разбира, че цветовете не с само два – бял и черен, а много повече.

2. Хроничен максималист.
Понякога юношеският максимализъм преминава в хроничен. Но възрастният човек с реакции на подрастващ предизвиква в околните не разбиране, а раздразнение. Любителят на крайностите не се замисля върху това с какво се гордее: с неумението да намира общ език с хората, да приема поне за една минута чуждата гледна точка или да осъзнава разнообразието на света.
Максимализмът, който се проявява в зряла възраст, често се превръща в “магарешки инат” и нежелание да се вслушаш в чуждото мнение. Едва ли някой ще определи такъв човек като приятна личност!
Благодатна почва за максималистите е детството, изпълнено със забрани или обратното – с изпълняване на всички детски прищевки от страна на родителите.

3. Максималист на високите чувства.
Обикновено този вид максимализъм е по-характерен за жените. В любовта те се нуждаят от силни страсти, пълно разбиране и точно съответствие на избрания обект с определен еталон. Но бедата е в това, че трудно може да се намери човек, който да отговаря на всичко това. И резултатът е закономерен: максималистът си намира подобен на себе си или остава заклет ерген (или мома).
За максимализма на чувствата е виновен недостатъчният житейски опит и затова с времето той може да изчезне.

4. Перфекционист.
Той е близък роднина на максималиста. Отличителната му черта е предявяване на завишени изисквания изключително към самия себе си. Често перфекционистът е поумнелият максималист, който вече не се стреми да преправи света, а се опитва да доведе до блясък всичко свързано с неговата личност или с неговата дейност. Жалко е само това, че той много рядко успява да изпита удовлетворение от постигнатото. Нали съвършенството няма граници…

Максимализмът – добро или лошо?

Максималистът винаги има собствен поглед върху света и това е добре. Но неговата категоричност му пречи да оценява трезво ситуацията, да вижда нюансите, които изобилстват в живота, а понякога и да разбира природата на нещата – и това вече е лошо.

Максималистът се стреми към идеала – това е добре. Но той натрапва своите идеали на околните – лошо. Това пречи на общуването и на установяването на хармонични отношения с другите хора.

Максималистът се стреми към поставената цел – добре. За постигането на целта си обаче той използва всякакви средства – лошо.

Максималистът умее да побеждава – добре. Но не умее да губи – лошо. Ако целта е твърде далече, той се разочарова, губи вяра в себе си, а в особено тежки случаи се смята за “неудачник”.

Той е ярка личност – добре. Но до него не можеш да се намираш дълго време – лошо. Затова максималистът рядко е щастлив в семейството си – нима може да се намери човек, който на 100% ще споделя неговите убеждения и ще се подчинява на неговата воля.

Лекарство за максимализъм.

Лекарството е самият живот. Общувайки с различните хора, решавайки проблемите и примирявайки се със загубите, човекът стават по-търпим.
Но ние сме заобиколени от максималисти и живеем с тях и затова, ако искаме да облекчим отношенията си с тях, трябва да спазваме следните правила:

1. Постарайте се да разберете какво го е превърнали в максималист и заобикаляйте опасните теми.
2. Пазете дистанция, за да не попаднете под влияние на максималиста. Не се натрапвайте да му ставате близък приятел -“съратник”.
3. По възможност не заставайте на пътя му към постигането на набелязаната от него цел. Защо да се хвърляте под влака, ако можете да пътувате с него?
4. За да деморализирате максималиста, доведете в спора неговите идеи до пълен абсурд. Например:
Максималистът: “- Вегетарианството е единствената правилна система за хранене”.
Вие: “- Колко си прав, аз също смятам, че този, който яде месо трябва да лежи в затвора поне 10 години, както за предумишлено убийство”. И запазете сериозен израз на лицето.
5. Изразявайки своята позиция, демонстрирайте търпение, спокойствие и логика. На този фон неговите завишени изисквания няма да изглеждат сериозно. Умният човек ще ви признае правото на собствено мнение, а глупавият… Замислете се искате ли да общувате с по-нататък с такъв човек.

Максималистите, които са осъзнали своя проблем, могат да бъдат посъветвани да се опитат да изградят в себе си черти като търпение и смирение. Тогава максимализмът ще се прероди в житейска мъдрост, а тя е отличен старт за всяко начинание.

Ако сте пропуснали....

Морска сол при косопад

Морска сол при косопад

0
Морска сол при косопад - бързо, лесно, приятно и ефективно. Всяка вечер в продължение на една седмица намокряйте главата си и втривайте морска сол в...
вредно

Знаете ли какво е Натриев глутамат?

0
Натриев глутамат Натриевият глутамат, или известен още като китайска сол (Е621), представлява аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта като въздейства на...
ЗАКУСКАТА ПОМАГА НА ДЕЦАТА

ЗАКУСКАТА ПОМАГА НА ДЕЦАТА

0
ЗАКУСКАТА ПОМАГА НА ДЕЦАТА ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ ПО-ДОБРЕ В УЧИЛИЩЕ NESQUIK е пълноценна зърнена закуска направена с пълнозърнести култури, витамини, минерали, Калций и Желязо, като...
- реклама -
- Advertisement -евтин куриер
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

ИЦО ХАЗАРТА ПОЛУЧИ СЕРТИФИКАТ ЗА МУЛТИПЛАТИНЕН СТАТУС

ПЛАТИНА ПО ВРЕМЕ НА КОРОНА ДЕБЮТНИЯТ СОЛО АЛБУМ НА ХАЗАРТА ПОЛУЧИ СЕРТИФИКАТ ЗА МУЛТИПЛАТИНЕН СТАТУС „НЕПРАВИЛЕН РАП“ Е ПЪРВИЯТ БГ РАП АЛБУМ, ИЗДАДЕН НА ВИНИЛ Точно една година...

МЪЖКИ СВЯТ

Офицерът, който се превърна в крал – Range Rover Discovery

Вдъхновението често ни спохожда когато сме влюбени, а Атанас Вилнер сякаш винаги е влюбен, но не в определена марка или конкретен автомобил, а в...

Варна посрещна снежните кралици на Playboy

Атрактивни модели на Мъжката Библия препълниха Vogue Club в морската столица Варненци са известни ценители на женската красота. А в последния ден на януари, феновете...

DAVIDOFF THE 13th

Inspired by Dilov&Davidoff Парадоксално, но повечето хора, които пият хубаво кафе, вярват в Дядо Коледа. Научно е доказано! За разлика от студентите, които – независимо...

За перфектна мъжка визия: Etnia Barcelona

Спомен за Дейвид Боуи в колекцията на Etnia Barcelona от Мира Цанева, Списание Плейбой Трибютите не са просто тренд! Дали в наше време липсват творчески вдъхновители, или...
- Advertisement -

ВИЖТЕ И ТОВА

- Advertisement -евтин куриер