Кухненската мивка – как да я отпушим

Кой не се е сблъсквал с ядове, причинени от кухненската мивка? Кой не се е опитвал всячески да отпуши канала и да осигури на водата възможност да се оттече, но без успех. За съжаление, всичко това се случва постоянно и трябва да знаем как да се справим сами при отпушване на мивка. Обикновено това са по-дребни проблеми, които повечето хора се стремят да решат сами, но за съжаление, това не винаги е толкова лесно колкото звучи.

 

При запушвания от мазнина или сапун

Една от най-честите причини за запушване на мивката, това е втвърден сапун или мазнина, които постепенно са се наслагали по тръбите. Това обикновено се случва през зимните месеци, защото тогава както сапунът, така и мазнината, са склонни да преминават в твърдо състояние за много кратко време.

Обикновено при този тип запушване хората чувстват известна безпомощност, защото традиционните средства не помагат. Има обаче начини да се справите с лекота и без много усилие. Единственото от което се нуждаете е малко вряла вода. Кипнете малко вода в една кана, след което бавно я сипете в канала.

Повторете процедурата няколко пъти и ще видите, че скоро от запушването няма да остане и следа. След всяко сипване на вряла вода проводимостта ще става все по-голяма, докато най-накрая проблемът ще изчезне.

 

При засядане на хранителни отпадъци

Един от най-лесните начини за отпушване на мивка, която е задръстена от хранителни отпадъци е да се се опитате да направите върху канала вакуум с дланта си или да използвате гумена вакуумна помпа. Това ще помогне да се задвижат хранителните отпадъци, които са провокирали задръстването.

Ако положението е толкова критично, че това не помага, тогава можете да се опитате да развиете сифона под мивката. Имайте предвид, че това най-вероятно ще провокира изтичане на вода и мръсотия, така че е добре да сте подготвени с един леген, в който да отиде всичко това. Обикновено тази процедура може да реши и най-сериозните запушвания.

И все пак ако положението е зле

Има ситуации, в които човек се оказва безпомощен и не може да реши проблема по никакъв начин. Тогава е препоръчително да се обадите на майстор по ВиК услугите, който да инспектира проблема. Понякога се налага човекът да използва по-сложни уреди и техника, с които вие не разполагате у дома, тъй като проблемът е на недостъпни места.

С повече късмет всичко ще се размине леко, макар че в една много рядка част от случаите при отпушване на кухненска мивка е необходимо да се направи някой по-сериозен ремонт.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search