Отглеждане на малки орхидеи

2
59

ЛЕСНА ГРИЖА ЗА БЕЙБИ-ОРХИДЕИТЕ

В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Преди време си поръчах от чужбина бейби-орхидеи (малки орхидеи) и реших да споделя опита покрай обгрижването им. Отглеждането на малки орхидеи е занимание свързано с по-специални грижи, поне в началото.

Всички малки орхидеи пристигат в хранителен разтвор и защитена опаковка. В стерелизирани контейнери, запечатани херметически в найлонов плик.

ГРИЖА ЗА БЕЙБИ-ОРХИДЕИТЕ

 

ГРИЖА ЗА БЕЙБИ-ОРХИДЕИТЕ

Малки орхидеи – първоначални грижи

Когато пристигнат, ако не са достатъчно пораснали, не ги вадете от контейнера и не отваряйте плика. Поставете ги близо до прозореца, на добре осветено място, но не и на пряка слънчева светлина. Когато са достатъчно големи, а това е когато листата им опират в капака на контейнера, вече може да ги извадим. Измийте ги с хладка вода и оставете върху хартия да изсъхнат добре.

ГРИЖА ЗА БЕЙБИ-ОРХИДЕИТЕ

ГРИЖА ЗА БЕЙБИ-ОРХИДЕИТЕ

Когато нашите бебета-орхидеи са изсъхнали, може да пристъпим към засаждането им. Това става в малки пластмасови чашки за кафе или във форми за разсад с размери 7-8 см. Засаждаме ги във фин мъх сфагнум.

Съществува вариант да ги засадим и в модерните напоследък керамични гранули серамис и керамзит или в естествена пемза. След като се консултирах с фермата за орфидеи от където получих моите, избрах да ги засадя в сфагнум.

Но вие може да изберете серамис или керамзит, пемзата не е много препоръчителна, заради високото съдържание на соли. (Пемзата може да се използва по-скоро като част от субстрат за възрастни орхидеи, защото има добри оттичащи функции при водата).

Специалистите от фермите за орхидеи съветват дори и бейби-фаленопсисите, за които знаем, че се засаждат във фини кори, да се поставят във сфагнум. Аз поставих формата за разсад върху камъчета в алуминиева тава и налях вода на дъното за по-голяма влажност. Бейби-орхидейте остават в този вид шест месеца.

ГРИЖА ЗА БЕЙБИ-ОРХИДЕИТЕ

ГРИЖА ЗА БЕЙБИ-ОРХИДЕИТЕ

Поливането/пулверизирането на малките орхидеи става, когато сфагнумът изсъхне. Препоръчително е да се полива рано сутрин или късно вечер, така ще избегнем преполиване. Тогава водата по-лесно се оттича надолу, а ако денят е горещ ще се изпари. Също така е препоръчително да се навлажнява долната част на листата, където се намират точките/центровете, които усвояват влагата.

Подхранването с тор може да започне най-рано след третия-четвъртия месец.
Когато станат на шест месеца, бейби-орхидеите могат да се прехвърлят и засадят в самостоятелна саксия в подходящия субстрат.

Не се колебайте да зададете вашите въпроси. С радост ще отговоря!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Здравейте.Подариха ми мини бейби орхидея.В момента е цъфнала и забелязвам,че има две живи коренчета.Субстрата ,в който е засадена е мъх.Въпросът ми е ,след като прецъфти да я пресадя ли в субстрат за орхидеи или да я отглеждам малко във вода.Ако ми отговорите на имейла,мога да ви изпратя снимки.Благодаря ви предварително.

  2. Здравейте , купих си малки орхидейки . Готови за засаждане според продавача и производител. Засях ги в ф120 саксии в кори дадени ми от продавача. Имаха специална кофичка от пластмаса в нея имаше субстрат от производителя. Не мога да кажа какво е това . Защото продавача не иска да поддържа контакт с мен. Имаха 3или 4 коренчета дълги 6.7 см. Сега са на сухо , но те бяха влажни . Значи не им трябва веднага поливка. Поне така мисля. Въпроса ми е от кога да ги поливам? Да постоят ли няколко дни да се успокоят ? И тогава. Не мога да намеря точно това в интернет . От два ни са засети. Ако ме посъветвате , ще ви бъда много благодарен .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here