Ориз с гъби на фурна

гъби с ориз
Всяко време е подходящо, за да си приготвим нещо апетитно, като например, един много вкусен ориз с гъби на фурна. Не изисква някакви специални кулинарни умения, освен ако търпението да се нарежат гъбите не се причислява към тях, а крайният резултат ще зарадва цялото семейство, както и евентуални гости, ако сме решили да си поканим такива. Да се направи ориз с гъби на фурна е подходящо както за гарнитура към месо по избор, така и за основно вегетарианско ястие. Рецептата, която споделяме тук, и количествата на необходимите за нея продукти, са достатъчни за 8 средно големи порции.

Необходими продукти за ориз с гъби на фурна:
9-10 големи гъби – като тези, които бихме избрали за пълнене – не че в случая ще ги пълним, уточнението е, за да се придобие представа за големината. Гъбите могат да бъдат и с по-малък размер, така или иначе ще се режат на парчета, но ако са по-малки, ще са повече на брой, това е ясно.
1 и 1 / 2 ч.ч. бял ориз
2 малки глави кромид лук или 1 с големина между малка и средна
1 голям морков или 2 малки моркова
сусамово олио – колкото да покрие дъното на средно голяма тенджера
сол – 1 равна ч.л. + 1 ч.л. с лек връх
черен пипер – 1 к.л.
червен пипер – 1 / 2 ч.л.
куркума – 1 / 2 ч.л.
чубрица + сушен риган (смесени) – 2 ч.л.
сушен босилек – 1 ч.л.

гъби

Как да приготвим ориз с гъби на фурна:

Изчистваме лука, режем го на 4 части, нарязваме си и моркова или морковите на едри парчета и ги слагаме в чопъра, който ще бъде така любезен да ни ги накълца на дребни, фини парченца. Това упражнение се получава и с ръчен труд, при липса на чопър или излишък от търпение. Оставяме ги, така накълцани, да си постоят заедно. През това време вземаме тенджера, дълбок тиган – нещо, в което да задушим гъбите, и на дъното на това нещо слагаме сусамово олио, колкото същото това дъно да бъде покрито.

Да, може да се използва и слънчогледово олио, но в случая сусамовото придава по-интересен вкус. Предварително сме измили и нарязали на средно големи парченца гъбите и ги слагаме да се задушат със сусамовото олио. Слагаме при тях равната чаена лъжичка сол и черният пипер. Разбъркваме непрекъснато, гъбите си пускат сос, и ги държим така на колона, разбърквайки за, десетина минути, преди сосът им да е изврял.

Вземаме средно голяма тава, изсипваме вътре накълцаните по-рано лук и моркови, към тях се присъединяват гъбите, заедно със соса, който са си пуснали. Слагаме двете чаши ориз, който сме си измили преди това, и разбъркваме добре всичко.

Добавяме 4 чаши вода – същата по размер чаша, която сме ползвали като мярка за ориза. Разбира се, съотношението ориз-вода, е въпрос на лични предпочитания към по-сух или по-воднист ориз. Слагаме другата чаена лъжичка сол, тази с лекия връх, червения пипер, куркумата и останалите подправки, и разбъркваме за последно.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути или докато изври водата. Става фантастичо! 🙂

Start typing and press Enter to search