Направете си ефектен интериор с водни лилии и водни цветя

Експериментирайте с интериора във вашият дом, вила, градина с нещо изключително красиво и необичайно – отглеждайте водни лилии и други водни растения. Развихрете фантазията си за вашите градински проекти, независимо дали градината ви е в двора или на балкона.

Къде се отглеждат водни лилии?

В малко езеро, направено от вас според пространството, с което разполагате.

Откъде да купя водни лилии?

Вече и в България може да закупите водни лилии онлайн. Както и всички други необходими аксесоари, въпреки че, с повече въображение за всичко останало, което ви е нужно може импровизирате и използвате налични съдове, кошници, камъчета и т.н.

водни лилииКак се отглеждат водни линии?

Може да отглеждате водните лилии в приспособено езерце в градината, а може и в саксии, контейнери и други съдове на балкона, в хола, на верандата. А може да импровизирате още по-смело и да засадите водните лилии в аквариум.

Дълбочината, която е нужна за отглеждане на водни лилии е написана на опаковката им. Но ако не е, то обикновено са нужни 30-50 см. Това са ориентировъчни размери, но повечето продавани водни лилии онлайн се адаптират много бързо към условията на отглеждане и е възможно да живеят и при по-плитки условия.

Най-добрият вариант е да си купите поне 3 различни цвята водни лилии. Може да се поръчат и по фейсбук тук. Те ще цъфтят цяло лято, а ако есента е топла ще им се радвате до първите слани. А ако ги отглеждате на закрито, може и много по-дълго.

Гаранция за цъфтежа не са само добрите грижи, а и слънчевото място, което трябва да им определите.

Растенията може да се засадят направо на дъното на водоема, но е препоръчително да се засадят в кошници, които да спуснете на дъното на вашето езеро. Така ще може да ги вадите лесно през зимата, ако езерото ви е твърде плитко и има риск от замръзване на водата.

водни лилииЗасаждане на водни лилии

Водните лилии се засаждат в кошница, решетъчен панер, съд с много дупки…

Добрият избор е пластмасова кошница, а най-важното е да се направи дренаж. Преди да се постави субстрата се застила парче мрежеста материя, плат, зебло… Коренището на водната лилия трябва да се засади почти на повърхността. Така тя ще цъфти много повече. Субстратът за водни лилии се намира по магазините без проблем, но може да използвате и тиня, песъчливата утайка от дъното на реките. Препоръчително е да е глинеста. Най-отгоре слагате камъчета, чакъл. Това е всичко. Спускате кошничката на дъното на езерото, което сте си направили или в съда, в който сте си подготвили за отглеждането на водните лилии.

Езеро за водни лилии

За вашата водна градина, може да приготвите сами малко езеро. Тук фантазията ви може да се развихри безкрайно.

Направете си езеро без или с малко средства:

използвайте старата и непотребна вана, която не сте изхвърлили, бебешкото корито, бъчва, бидон, която ще отрежете наполовина по дължина или ширина, пластмасови контейнери за съхранение…, като всички тези съдове може да декорирате отвън по ваш вкус.

С повече средства:

Купете големи керамични саксии, стъклени съдове, аквариуми, изкопайте си езеро на двора, купете готово пластмасово езеро…

водни лилииВажно!
Добре измийте съда в който ще направите вашето мини езеро. Налейте го с вода и нека тя да престои поне 24 часа, преди да спуснете кошничките с вече засадените водни лилии. За кошничките вече казахме че може да са дори такива за щипки за пране, надупчени саксии и сандъчета, големи панери.  Важно е до корените да достига кислород.

Във личното ви мини езеро, независимо дали е на двора или в дома, може да отглеждате и малки рибки. Гупите са най-лесни за такова отглеждане. Особено ако съдът, в който сте си направили езерото е малък.

Ако все още нищо не ви хрумва, ето и малко интересни снимки и видео, за това, как може да отглеждате водни лилии в дома си.

водни лилии

водни лилии

водни лилии онлайн

водни лилии

водни лилии

водни лилии

водни лилии

водни лилии

водни лилии

водни лилии водни лилии водни лилии водни лилии

 

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search