MozArt фестивал в Правец

СЪБИТИЯMozArt фестивал в Правец

СЪБИТИЯ АЛБЕНА ПЕТРОВИЧ ВРАЧАНСКА И ЯНА БУКОВА ОБЕДИНЯВАТ ТАЛАНТИТЕ СИ В ОПЕРАТА „КАМЕННИЯТ ПИР” 19 август се открива MozArt фестивал в Правец

Вечният образ на Дон Жуан оживява в най-новата българска опера „Каменният пир“, създадена от композитора Албена Петрович Врачанска и писателката Яна Букова.
Световната премиера на творбата ще бъде на 19 август 2021 г. в рамките на XVII MozArt фестивал в Правец. Постановката е на Държавна опера – Стара Загора под режисурата на Огнян Драганов.
Публиката на фестивала ще има шанса да присъства на вълнуваща постановка, която се вписва в световните тенденции на съвременното изкуство. Музиката е създадена с нетрадиционни композиционни средства, а сценичната реализация я превръща в неконвенционален визуален спектакъл.

През 2021 г. и в условията на Пандемия две жени: композиторката Албена Петрович Врачанска и поетесата Яна Букова си поставят задачата и предизвикателството да разработят по нов начин историята на неуморимия прелъстител. „Каменният пир” заема прочутите образи от либретото на Лоренцо да Понте и ги изпълва с ново съдържание, касаещо директно съвременността ни. Драматичният текст съдържа множество вмъкнати цитати – от „Дон Жуан“ на Моцарт до научни статии и новинарски съобщения, както и от съчинения на Киркегор и Камю на тема фигурата на легендарния прелъстител.

В “Каменния пир” Дон Жуан, преследвачът, който ненаситно улавя, използва и изхвърля обектите на своята страст и капризи, се превръща в символна фигура на съвременния човек, в образ на абсолютния консуматор. Неговата надменност и безотговорност го отвеждат да предизвика (така, както неговият предшественик предизвиква Командора) самата земя, на която стъпва, и самата планета, от която се храни. Гневът на природата носи гибелта му.

Какво е Ад е една от ключовите теми на операта. Климатичният Ад на ужасяваща жега и непосилен студ, който би се случил? Моралният Ад, в който отвеждат грешките? Отказът от любов и милост? “Каменния пир” започва с Дон Жуан сам на сцената, доволен и самодостатъчен в своето Его. И завършва с Дон Жуан отново сам, след като е унищожил всички, всичко и себе си. Адът е пустинята, която човекът сам е създал.


В ролята на Дон Жуан влиза тенорът Николай Моцов. Лепорело е Иван Кабамитов, Дона Елвира – Тереза Бракалова, Дона Анна е Деси Стефанова, а Дон Отавио – Валери Турманов. Участват още Костадин Якшев, Марин Русинов, Игнат Желев, Инна Андреева, Камелия Стойчева, Пролет Пенчева, Ивона Иванова, Лили Ходжева.
Диригент е Виктор Крумов, а асистент режисьор – Денис Бояджиев
Сценичният дизайн и костюмите са на Гендони. Концертмайстор – Милена Иванова, хормайстор – Ивона Иванова, отговорен корепетитор – Мирослав Георгиев.

В следващите дни гостите на MozArt фестивала в Правец ще имат удоволствието да се насладят и на концерт на камерен оркестър Drop Down Community и любимката на публиката – цигуларката Лия Петрова; на музикалния спектакъл „В очакване на Моцарт“, дело на световно признатата режисьорка Вера Немирова, която ще бъде и гостът на традиционната „Среща с автограф“. Солисти са студенти от Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, а спектакълът е посветен на 100 годишнината на Музикалната Академия.

Във фестивалната програма е включен и концерт-матине на млади музикални таланти от гр. Правец. Последната фестивална вечер е поверена на балет „Арабеск“ и спектакъла“Opera Diva” със специалното участие на прима балерината Веса Тонова.

Ограничено количество билети за събитията са налични в Ивентим
Фестивалът се провежда при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Материалът MozArt фестивал в Правец е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

- реклама -spot_img

С финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски бе открит Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля

  Д-р Милен Врабевски бе почетен гост на българска общност в Република Северна Македония по...

Кметът на Пловдив посрещна мебелна компания Еником М в града

С Орлин Павлов и с впечатляващо шоу брандът  отпразнува първия си магазин под тепетата Впечатляващо...

Фестивал на магията дава рамо за млади таланти

Боби Шоу събира фокусниц във Вариететния театър Фестивал на магията ще отбележи професионалния празник на...

Balkan Business Awards 2022: Албания, България, Северна Македония и Косово със златни статуетки

Balkan Business Awards 2022 отличи лидерите в бизнеса Лидерите в бизнеса на Балканите – общини...