МОРКОВИ

ЗДРАВИМОРКОВИ

моркови

ЧУДНИТЕ СЪСТАВКИ НА МОРКОВИТЕ

Морковът е един от най-лечебните храни, в който се съдържат най-добрите и най-високо качествени хранителни вещества,особено от неговият сок.Той е отличен източник на про-витамин А,витамини С, D ,E , K, B1 и В6. Той е богат с биотин, калий, калций, магнезий, фосфор, органичен натрий и някои микроелементи. Известните фитонутриенти в морковите са лутеин, ликопен,анти-оксиданти, алфа- бета- и гама-каротин, зеаксантин и ксантофил. Вие не трябва да се опитвате да запомните тези сложни имена, но не забравяйте, че фитонутриентите са естествен природен източник за лекуване и предотвратяване на много болести. Каротините, известната съставка на морковите е анти-оксидант, които разполага с мощни лечебни качества за много заболявания. Консумацията на чаша сок от моркови ще направи много повече за теб, отколкото всички други таблетки, разтварящи се сашета и подобните такива. Ето и някои нарушения,които могат да бъдат подпомогнати от пиенето на сок от моркови дневно.

Ацидоза: Жизнено важните органични, алкални елементи подпомагат да се балансира киселинността на кръвта и кръвната захар.

Акне: Мощните почистващи свойства са много ефективни при токсикация на черния дроб, а именно тази токсикация е една от причина за появата на акне.

Анемия: Молекулите на моркова са много близки до човешките молекули на хемоглобина.В тази връзка морковът е изключително полезен за човешката кръв.

Атеросклероза: Прочиства организма,намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Астма:Анти-оксидантите ефективно предпазват от инфекции на дихателната система и свободно атакуващите радикали.

Рак: Проучванията доказват ,че един морков на ден значително намалява риска от рак.

Холестерол: Пектина в морковите значително намалява нивото на холестерола .

Задръстване,натрупване на нежелани частици в нашето тяло:Сокът от моркови е много ефективен в разсейването на слуз от ушите,носа и гърлото.Облекчава запушеният нос ,синузита ,храчки в гърлото и други подобни нарушения.

Запек: Сока от моркови, съчетан със спанак регулира функцията на стомашно-чревния тракт.

Емфизема: Ако пушите или редовно сте подложен на цигарен дим сока от моркови може да ви спаси живота.

Заболяване на очите: Бета-каротин,лутеин и зеаксантин са някои от най-добрите хранителни вещества, които помагат поддръжката на нашата оптична система. Защита срещу астигматизъм,макулна дегенерация и катаракта.

Раждаемост: Една от причината за безплодие е липсата на хранителни вещества и ензими в нашата храна. Сокът от моркови приеман редовно е в състояние да помогне на нашето тяло.

Възпаление: Противовъзпалителният ефект на морковите значително спомага за намаляването на артрита,ревматизма,подаграта и други възпаления.

Нарушения на имунната система: Морковите правят чудеса за засилване на имунната система чрез увеличаване на производството и работата на белите кръвни клетки;изгражда устойчивост при различни видове инфекции.

Кърмещи майки: Сока от моркови подобрява качеството и количеството на кармата на майките.

Бременност:Консумацията на сок от моркови по време на бременност особено в последните месеци ще намали шанса на вашето бебе да се разболее от жълтеница.

Кожни проблеми: Високото качество на витамин С и други богати хранителни вещества, в сока от моркови, ефикасно подхранват кожата, предотвратяват нейната сухота, псориазис и други дефекти на нашата кожа.

Язва: Сока от моркови подхранва тези клетки ,които са били гладни за хранителни вещества и по този начин предотвратява появата на язва.

Задържане на вода: Сока от моркови е деуретик и намалява задържането на вода в нашето тяло,особено за жени по време на месечният им цикъл и при бременни жени.

И помнете ,че най-хранителните вещества са съсредоточени точно под кожата или кората на моркова, така че не го белете.И още нещо ако при пиенето на сок от моркови вашата кожа добие леко оранжев цвят, не се притеснявайте.Това означава ,че вашият организъм се пречиства и много скоро ще възвърнете естественият за вас цвят и ще се почувствате като преродени.

Източник

Ваш консултант от Аптеката на Бог

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...