Лекари предизвикаха НОЩ на дебат

- реклама -spot_img

Група лекари, чиито имена са свързвани с т.нар. опозиция на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса, предизвикаха на дебат проф. Венцислав Мутафчийски, доц. Ангел Кунчев, проф. Тодор Кантарджиев и доц. Георги Попов. Идеята за публичен сблъсък на позициите е на д-р Георги Тодоров – лабораторен лекар от Русе и член на Контролната комисия на БЛС, а под поканата са се подписали още доц. Атанас Мангъров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов и д-р Антония Първанова. Дебатът е насрочен за 17 юни в БТА. „Ще ни трябва и арбитър, който да отсъди кой е прав“, коментита доц. Мангъров.

Ето какво поше в отвореното писмо на лекарите до НОЩ и медиите:

Уважаеми колеги, в страната ни се наблюдава разминаване в аргументите, изказвани от медицински лица, що се отнася до инфекциозно заболяване, наречено COVID-19 и обявено за пандемия, което не е и никога не било обявявано за oсобено опасна инфекция. От една страна НОЩ, на който Вие сте членове, има пълен достъп до целия медиен ресурс на държавата, за да информира гражданите. От друга, все повече стават критиците на решенията на МС, взети по препоръка на НОЩ. Мненията, различни от Вашите си проправят път през алтернативни канали за информация, каквито са социалните мрежи и някои медии без национална представителност.

С достатъчно факти, ние аргументирано оспорихме не само мерките, които се приложиха, но споменахме и тези, които следваше да бъдат прилагани. Очевидно е разминаването на лекарите специалисти, когато се говори за: брой на болните; починалите в асоциация с вирус; брой на заразените; изградилите имунитет (независимо от неговата трайност).

Гражданите имат право да чуят истината и в тази връзка бихме искали да Ви поканим на публичен диспут в БТА, на който да обсъдим: различията в оценките за степента на опасност от този вирус; какви мерки е редно да се вземат и адекватността и резултатността на досега взетите, не само в медицински аспект; как това ще бъде от полза за гражданите и обществото като цяло. Дебатът е един от инструментите в демократичната държава и дава възможност на тези, които трябва да поемат отговорност да стигнат до решения, почиващи на научни данни и анализи. Изводите от един такъв дебат могат да доведат до предложения, които са полезни за обществото. Нека го използваме. Предлагаме да дебатираме като лекари , а не като служители в дадена институция!

По-„С голяма изненада видях тази покана, няма какво да дебатирам с тези хора. Първо, когато сме… айде, да не използвам военни термини във война, трябва да има единоначалие. Не бягам от такава дискусия, но няма да им направя удоволствие аз да им осигурявам присъствие в медиите, защото видях, че една от основните им тези е, че ние сме имали достъп до всички медии, пък те нямали. Ами, съжалявам, но не е моя работа да осигурявам, не съм пиар на никого.“

По-късно през деня главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев отхвърли поканата. „Няма какво да дебатирам с тези хора. Когато сме във война, трябва да има единоначалие. Не бягам от такава дискусия, но няма да им направя удоволствие аз да им осигурявам присъствие в медиите, защото видях, че една от основните им тези е, че ние сме имали достъп до всички медии, пък те нямали. Ами, съжалявам, но не е моя работа да осигурявам, не съм пиар на никого“, отсече Кунчев.

Материалът Лекари предизвикаха НОЩ на дебат е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА