Доц. Кунчев: Нещо става с този вирус, може да стигнем до крайни мерки

- реклама -

Нещо става с този вирус, имаме епизод на втора вълна със суперзаразители, но с по-леки случаи. Правим всичко възможно да не предприемаме крайни мерки, но ако се наложи, може и да стигнем до тях – от броя на новозаразените зависят решенията, които ще вземем. Имаме предимство, ако съсредоточим усилията в тези 5-6 огнища, да се справим по-бързо. Това каза пред БНР държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод рекордния брой регистрирани болни от COVID-19 у нас за последното денонощие. Припомняме, преди месец, когато започна разхлабването на ограниченията, от щаба определиха критерий за връщане на мерките – над 100 положителни проби в три поредни дни.

По думите му няма да има пълно спиране на движението в огнищата, но всичко зависи и от реакцията на хората. „Засега мерките са контролни, но ако няма елементарно съзнание, че трябва да предпазиш себе си и близките си, по-сериозните мерки няма как да не се приложат“, коментира главният държавен здравен инспектор.

Според доц. Кунчев в специализираните издания се описват хора, които са много силни разпръсквачи на вируса, а има и доказано положителни хора, които със седмици не го предават и в момента у нас също сме свидетели на такива случаи. Той прогнозира, че все по-често ще срещаме хора, които са с положителен тест за коронавирус, но го изкарват леко или няма да имат почти никаква клиника. „По-малко ще са тежките случаи в болниците, както и смъртните. Бройката ще намалява плавно“, уточни доц. Кунчев.

Материалът Доц. Кунчев: Нещо става с този вирус, може да стигнем до крайни мерки е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА