Лечение на наркомания

Зависимостта от наркотици е проблем, от който страдат много хора по целия свят. Нуждата от този вид вещества е изцяло психологическа и кара потърпевшия да си мисли, че непременно се нуждае от задоволяване на наркотичния си глад.

Истината е, че това е само и единствено в главата на човека, следователно лечението се състои преди всичко в психологически техники и медикаменти, които да го накарат да осъзнае, че няма нужда от тях.

След изчерпване на личните си финанси, в процеса на търсене на начини за снабдяване с наркотици, зависимият е способен да прибегне дори до неморални и противозаконни актове като кражби и престъпления. Този етап е труден не само за наркозависимия, но и за неговото семейство, приятели и познати. За справянето с този проблем е необходимо да се вземат адекватни мерки – повече информация по темата.

Лечението на наркоманията протича в няколко етапа.

Първият е абсолютната детоксикация – пречистване на всичките наркотични вещества от цялото тяло на човека, докато то не бъде върнато обратно във фазата, в която се е намирало преди да прибегне до употребата им. За да се случи това, пациентът трябва да се пребори с абстиненцията. Абстиненцията е период, в който зависимият изпитва силна нужда от това да си набави даден наркотик, но бива възпиран – било то от самия себе си или от медицински екип.

Това е най-трудният момент в борбата с наркозависимостта, тъй като тялото изпада в своеобразен шок – то е свикнало да му се предоставя определено вещество в определени количества и реагира на липсата му така, като реагира когато е гладно или жадно. Съвсем естествено първият инстинкт на човека е да задоволи този наркотичен глад и търси начин да го направи. Неуспех при опита за въздържание отново ще тласне зависимия към наркотиците, които за него са се превърнали в навик – липсата на нещо, което си свикнал да получаваш, буди недоволство и желание да се сдобиеш с него.

Наркотиците вредят на цялостното психическо и физическо състояние на зависимия – нарушават съня, съсипват тялото, изпълват мислите му, влияят на настроението му и са способни да го тласнат дори към извършването на престъпления, когато парите се окажат недостатъчни за купуване на още вещества. Лечението цели също така да се справи и с тези проблеми, връщайки поведението обратно в социалните норми, които е напуснало в следствие на пристрастяването.

Терапията най-често включва и медикаменти като метадон, бупренорфин и антидепресанти, които помагат при борбата с наркотиците.

  Когнитивно-поведенческата терапия е другият много важен етап на лечение.

Професионално обучени медицински лица помагат на зависимия да превъзмогне желанието си за наркотици, показвайки му техники, с които да го направи. Те също така обръщат внимание на възстановяването на връзките и отношенията със семейството, приятелите и познатите, така че ежедневието да се върне обратно към нормалното.

Лечението на наркоманията е процес, който отнема немалко време, затова е важно човек да прояви търпение. Връщането обратно в свят без наркотици е възможно едва след пълно осъзнаване на негативните последици от тях.

Start typing and press Enter to search