10 ПРЕПОРЪКИ ЗА ЩАСТЛИВ ЖИВОТ СПОРЕД ТИБЕТЦИТЕ:

1. Уважавай живота – не убивай, не наранявай никой, дори животни. Животът на всеки е ценен. Всяко живо същество обича живота си.

2. Уважавай собствеността на другите – не кради, пази чистота, не опикавай публичните тоалетни, не хвърляй боклуци по улиците. Всички плащаме данъци за това.

3. Уважавай половинките/партньорите на другите – Уважавайте, когато двама са в близки отношения. Не задявай обвързан. Не казвай и не прави на представителите на другия пол това, което не би направил и казал, ако половинките ви биха били до вас! Винаги си представяй, че половинката ти стои до теб, когато разговаряш с някой от противоположния пол.
Ако искаш прекрасен партньор, не се закачай с чуждите половинки. Ще си намериш по-добър. Уважавай отношенията им.
Ако се замесиш с човек, който е във връзка, след време на теб ще ти изневерят.

4. Говорете истината! Стандартът за истина в Тибет е следният: Когато говориш, използвай думите си, за да създадеш абсолютно същата картина в главата на другия, точно каквато е в твоята главата. Когато казваш истината, всички хора около теб ще бъдат искрени.

5. Помагайте на хората да се разбират – ако видите или знаете, че двама не се разбират, помогнете им да се разберат.

6. Не казвайте неща, които нараняват чувствата на хората – шегувайте се, но наблюдавайте лицата на хората. И ако видите, че се засягат, спрете.

7. Избягвайте клюките – когато говориш, говори смислени неща. Не губи чуждото и своето време в празнословие. Имате ограничен брой думи в живота си. Използвайте ги мъдро. Не ги губете в разговори за чужди животи!

8. Радвай се на чуждия успех – някой са го повишили – радвай се; намерил си е прекрасен партньор – радвай се; някой друг си е купил прекрасна дреха – радвай се. Не се подигравай! Не завиждай!

9. Не злорадствай! Не се радвай на чуждите несгоди – някой се е разделил с половинката си, загубил е работата си, болен е от рак… не проявявай нездрав интерес относно чуждия живот. Фокусирай се върху собствения си живот!

10. Не забравяй, че всичко в света ти идва от ТЕБ самия!
Всички хора и ситуации в живота ти са точно твое огледало. Това, което причиниш на друг с думите, действията или мислите си, ще се върне при теб.
Ти имаш силата да промениш живота си.
От теб зависи какъв живот ще живееш!

Из лекция на Геше Майкъл Роуч
Повече в цялата лекция (на английски):
Част 1 – https://www.youtube.com/watch?v=bzDZY35Vacw
Част 2 –https://www.youtube.com/watch?v=KSEwU-Vq32M

Start typing and press Enter to search