Копър – помага при артрит, хипертония, стомашни неразположения и безсъние

- реклама -

 Копър
Копър при колики, гастрит,  безсъние и като източник на калций.

 

Копърчето не е само ароматна подправка за таратор. Копърът е една лековита билка, широко използвана в медицината. Разбира се, ако за подправка към салатата, таратора и тиквичките ситно нарязваме листенцата на копъра, то в медицината се използват повече зрелите му плодове.

Малките семенца са изключителен източник на калций. Чай от плодовете на копъра, приеман редовно благоприятства да се спре намаляването на плътността на костите. Поради тази причина се препоръчва при ревматоиден артрит.

Копърът има силно антибактериално действие. Поради тази причина е изключително полезен за предотвратяването на развитието на вътрешни за организма инфекции и възпаления. Той успешно се справя със свободните радикали и карциногени, които са причинители на сериозни заболявания.

Чай от копър се използва много успешно и при безсъние. Чаша от ароматното питие вечер прави чудеса в това отношение.

Съставките в семенцата от копър повишават производството на стомашен сок и предизвикват засилване на преристалтиката на червата. Най-широко чаят от копър се употребява при колики и стомашни неразположения.

В народната медицина семената от копър се използват при заболявания на жлъчката, бъбреците, пикочния мехур. Препоръчва се и при недостатъчно мляко у кърмачките, за повишаване на апетита и храносмилането. Много често се използва и при леки форми на хипертония, както и профилактично при стенокардия.

Традиционно се приготвя запарка от плодовете на копъра, като от 3 до 6 чаени лъжички се счукват и се заливат с 400 лм. кипяща вода. Киснат 1 час. След прецеждане се пие по 100 грама след хранене по три пъти на ден.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА