Кървене на венци – как да се преборим с пародонтозата?

ЗДРАВИКървене на венци - как да се преборим с пародонтозата?

Кървенето на венци е знак за пародонтоза. За тази неприятна болест на венците има две причини – бактериална или липса на витамини. Не е изключено и двете.

Бактериалната причина за кървенето на венците е свързана с хигиената на устата. Има ли кървящи венци, това означава, че има плака, която не успявате да премахнете от зъбите.

Най-ефективният начин да се справите с проблема е поддържането на безупречна устна хигиена.

Но ако вече проблемът е налице, то за ден – два до седмица може да се преборите с него по един лесен и изключително ефективен начин, при това с природни средства.

Не, не е нужно да обикаляте планини и гори, да берете билки, да правите отвари и извлеци. Нужно е само да посетите аптека и да си купите две неща – интердентална четка за зъби и Поморийска луга.

Подробности

ИНТЕРДЕНТАЛНА ЧЕТКА

Интерденталната четка за зъби е малка четчица, с която ще почиствате междузъбното пространство. Хубаво е първите ден – два да го направите сутрин и вечер. А след това – всяка вечер нека това да се превърне в приятен навик.

Наистина усещането за чистота е изключително приятно.

Интерденталните четки се използват тогава, когато вече има, макар и малко, разстояние между зъбите, близо до венеца. Те са на различни големини и най-добре е зъболекар да определи, кой номер интердентална четка ви е необходима.

Най-често се започва с 0.4 мм. В аптеката ще ви кажат, че тези четки са за еднократна употреба. Това, според зъболекарите не е така. Една четка може да бъде използвана многократно. Цените на тези четки започват най-често от 6 лв за 4 – 6 броя и растат нагоре.

Важно е да използвате точната по големина четка за вашето състояние. Не бива да е по-голяма.

интердентална четкаНай-често се срещат два вида четки  – с по-дълга дръжка и с по-къса. Моделът е въпрос на удобство и няма отношение за постигането на резултатите.

От личен опит, моделите с по-дългите дръжки са по-удобни. По-лесно достигате до всеки зъб. И е по-приятно когато почиствате междузъбното пространство от вътрешната страна на зъбите.

product_4679

За миенето с интерденталтата четка не е нужно да се ползва паста за зъби.

 

НО!

За да постигнете по-бърз ефект и да спрете кървенето на венците е добре да потапяте четката в поморийска луга.

ПОМОРИЙСКА ЛУГА

Поморийската луга може да се открие в не много аптеки за съжаление. Има два вида, които се предлагат на този етап. Единият вит е разработка на БАН и е в бели, непрозрачни шишета.

поморийска луга

Но има и поморийска луга на местна фирма от Поморие, които обаче предлагат продукта в прозрачна опаковка.

поморийска луга

Според специалисти, лугата не бива да се съхранява на светло и в прозрачен съд. Така че изберете по-добре черноморската луга в непрозрачната бутилка. Пък и все пак е по формула за съхранение на БАН.

Потопявайте интерденталната четка в разтвор 1 към 5, луга – вода, д почистването на всяко междузъбно пространство.

След това с разтвор в същото съотношение жабуркайте поне 2-3 минути.  Ефектът е поразителен! Още на вторият – третият ден кървенето ще спре.

Цената на лугата е около 5 лв.

ВАЖНИ ДОПЪЛНЕНИЯ!

Добре е да използвате и паста за зъби с поморийска луга. А това е добре познатата ни от преди години паста ПОМОРИН. Тя също е направена по формура разработена в БАН. И за наша радост в началото на 2015 година възобновиха производството й.

поморийска луга

 

Цената й варира от 1.60 до 2 лв., но за съжаление и тя все още трудно се намира в търговската мрежа. В момента де произвеждат  три вида пасти Поморин. Препоръчваме ви да купите този, който е с 50 % съдържание на луга, тоест най-високо съдържание от трите вида. Не се подвеждайте по това да закупите този вид, който е за пародонтоза, защото, ако обърнете внимание на опаковката, ще видите че в него съдържанието на луга е по-малко, отколкото в Поморин – класик.

КАК ПРАВИЛНО ЗА МИЕТЕ ЗЪБИТЕ СИ С ИНТЕРДЕНТАЛНА ЧЕТКА?

поморийска лугаЛесно е! На снимката виждате как се прави, но има и една подробност! Може да не успявате да прокарате четката, ако отвътре имате зъбен камък. Ето защо е добре да отидете за зъболекар и да почистите зъбния камък преди да започнете да използвате интердентални четки за зъби.

И още едно важно уточнение. Може да ви се наложи да си закупите два различни номера четки, ако на места зъбното пространство е по-голямо. Обикновено това е на най-задните зъби – кътник, мъдрец.

Черноморската луга може да използвате вместо вода за уста. Тя убива всякакви микроби, бактерии и е изключителен дезинфектант.  А усещането е… морско. Сякаш сте глътнали вода докато плувате в морето. Тоест – солено. Разтваряйте черноромската луга 1 към 5 до най-много 1 към 10 съотношение луга-вода.

Почиствайте зъбите всяка вечер. Използвайте редовно паста Поморин.

До ден, два, максимум три кървенето ще спре и усещането за чистота и приятен дъх е гарантирано. Но много бързо може да се възстанови, ако занемарите отново хигиената.

Ето и едно видео, което ще ви покаже, как лесно и правилно да използвате интердентална четка.

Успех!

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...