5 трика за повече кърма

Кърмещите жени се подлагат на много ограничения по отношение на хранителния си режим – без шоколад, без кафе, без пикантни храни…

Но има ястия и продукти, които са вкусни и помагат за лактацията (процеса на образуване на кърма). Ето какво препоръчва Ами Маджърконсултантка по кърмене и практикуваща китайска медицина, пред sheknows.com.

1. Супи

Пилешката супа е не само храна за душата, но и кралицата сред ястията, препоръчителни за родилки. Тя подхранва, затопля, лекува и прави така, че майката да има повече мляко.

„Ако сте вегетарианка, супата от леща също е добър вариант, особено с добавено мису (традиционна японска подправка, която се произвежда от соя, ечемик или ориз и обикновено се продава под формата на паста)“, казва Маджър.

2. Овесена каша
Много специалисти са на мнение, че консумацията на една купичка овесена каша на ден значително увеличава кърмата, заради желязото, което се съдържа в нея.
А вие може да се наслаждавате на приятния вкус на овесените ядки всяка сутрин, залети с топла вода или мляко. Няколко бисквити с овесени ядки също биха свършили работа.
Бозата, съдържаща овесено брашно, е препоръчителна за родилките, които искат да увеличат кърмата си. Само при едно условие: да не съдържа консерванти!

3. Сусам

Сусамът е богат на калций, който, от своя страна, способства за увеличаване на кърмата.
Можете да консумирате сусама както смачкан, така и на цели семена, например да си похапвате сусамени гевречета.

4. Сминдух (фенугрик)

Сминдухът присъства като съставка в много кулинарни рецепти, както и в чайове за повишаване на лактацията при кърмачките.

С фенугрикът обаче е добре да се внимава. Тази билка – една от най-старите, използвани в медицината, се води афродизиак и може да увеличи производството на кърмата само за три дни след първия прием, но не се препоръчва, ако имате някои здравословни проблеми. За асматичките и алергичните мами е по-добре да не консумират тази билка, защото тя е от същото семейство на фъстъците и леблебията, които се водят алергени. За страдащите от хипоглекимия (занижени нива на кръвната захар в кръвта) също не е  препоръчително да приемат фенгурик, защото тази подправка допълнително ще намали кръвната им захар.

5. Фурми
Фурмите хранят кръвта, което помага за производството на мляко в организма, според Маджър. „Можете да ги ядете в самостоятелно или да ги залеете с гореща вода. Можете дори да ги добавяте към овесената си каша или към бисквитите от овесени ядки.“

Здравка Трайкова по материали на sheknows.com

Източник http://missis.bg

Start typing and press Enter to search