Какво е гастроскопия и защо трябва да познавате това изследване?

ЗДРАВИКакво е гастроскопия и защо трябва да познавате това изследване?

 Чували ли сте думата гастроскопия? Кое е първото нещо, за което се сещате, когато я чуете?

Ако смятате, че гастроскопия е някакъв вид медицинско изследване, то вие сте прави.

Всъщност гастроскопията е метод за директна оценка на вътрешността на храносмилателната система. Чрез апарат подобен на дълъг маркуч (наречен гастроскоп) се получава директен образ от устната кухина, хранопровода, стомаха и началната част на тънките черва.

Гастроскопията е най-важното изследване за откриване на заболявания, които засягат горната част на храносмилателната система – рефлуксна болест на хранопровода, язва на стомаха и дванадесетопръстника, рак на стомаха, глутенова ентеропатия и други.

По време на гастроскопия се вземат късчета от стената на разглежданите органи чрез специални щипки (този процес се нарича вземане на биопсия) и след това се наблюдават под микроскоп за поставяне на окончателна диагноза.

Изследването гастроскопия се използва и за лечение. Съществуват различни методи за спиране на остро кървене (например от язва), разширяване на стеснени участъци и поставяне на специални протези.

Кога трябва да се извършва гастроскопия и защо?

 Преди всичко гастроскопията трябва да се извърши при наличие на оплаквания, характерни за заболяванията на стомаха и червата. Такива са парене в областта зад гръдния кош, болка в горната част на корема, подуване на корема, ранно засищане, диария, кървене.

Ако имате някой от горепосочените симптоми е задължително незабавно да се свържете с лекар-гастроентеролог. Навременната консултация със специалист може да се окаже решителна за ранна и точна диагноза и съответно правилно лечение.

Важно е да се отбележи, че ракът на стомаха дълго време протича напълно безсимптомно. Това означава, че твърде често пациентите с рак нямат никакви оплаквания до възникването на далечни метастази, когато вече лечението е неефективно. Ето защо не трябва да се отлага прегледът при лекар, особено при наличие на „алармиращи“ оплаквания (такива, които могат да се дължат на рак) като необяснимо отслабване, наличие на кръв в изпражненията, болка при преглъщане, увеличени лимфни възли.

На пръв поглед гастроскопията изглежда като изследване, което ще е неприятно за пациента. Но това далеч не е така. В специализираните центрове се прилагат лекарства за пълна упойка (със загуба на съзнанието) или седация (намаляване на дискомфорта при запазено съзнание), които на практика лесно за понасяне. Самата гастроскопия в опитни ръце продължава не повече от 5-10 минути.

След завършване на процедурата, лекарят изготвя специален писмен документ, описващ протичането на гастроскопията и установените промени в огледаните органи.

Не се притеснявайте да попитате вашия лекар за изследването на гастроскопия при наличие на храносмилателни проблеми. При нужда търсете второ мнение.

Информацията е взета от сайта www.gastrolekar.com

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...