Как домът ви да остане топъл и да не плащате високи сметки, когато пътувате

ДОМКак домът ви да остане топъл и да не плащате високи сметки,...

На ски или на спа, зимната ваканция e едно приятно и дългоочаквано разнообразие през студените месеци. Често обаче отсъствието от вкъщи за по-дълъг период е свързано с една дилема – как да предпазим жилището си от замръзване и твърде ниски температури, като същевременно избегнем високите сметки за отопление. Все пак много от нас няма на кого да разчитат да наглежда дома ни, докато ни няма. В същото време отсъствието в продължение на дни, докато отоплението е включено, води до разход на енергия, а съответно и до по-високи сметки.

Зимният период неминуемо е свързан и с нарастване на разходите. Причината за това е, че сметките за отопление и топла вода през студените месеци са едно от големите пера в семейния бюджет. Всъщност около 82% от общите разходи за комунални услуги у дома са за поддържане на топлината и за консумацията на топла вода. Ето защо е много важно да знаем как правилно да контролираме отоплението в жилището си през целия сезон и особено, когато отсъстваме от дома за по-дълго време. Няколко лесни стъпки биха ни помогнали да се справим с лекота с тази задача.

Изборът на оптимална температура

Когато пътуваме през зимните месеци, обикновено напълно изключваме отоплението или го оставяме включено на минималната възможна температура, която обикновено е между 10 и 15 градуса по Целзий. В първият случай жилището изстива значително. Във вторият успяваме да запазим по-висока температура вътре, отколкото е навън, и същевременно намаляваме разходите за отопление. Нещата обаче изглеждат по различен начин, когато навън е много студено. Тогава поддържането на температура между 10 и 15 градуса в дома за по-дълъг период от време означава, че стените и помещенията ще изстинат значително. В резултат влажността ще стане по-висока и може да се появи мухъл. Ето защо е необходимо температурата в дома да се съобрази с това колко е студено навън и с това да бъде съобразена температурата в жилището.

Не изключвайте напълно отоплението, когато сте далеч

Времето може да бъде изключително непредсказуемо през студените месеци, като резките температурни амплитуди са често срещани и градусите могат да се повишат и след това да се понижат значително в рамките на 24 часа. Заради това не е препоръчително да изключваме отоплението напълно, а после отново да го включваме, когато се върнем вкъщи. По-добре е да поддържаме оптимална и постоянна температура в жилището си. Това е най-подходящото решение, за да избегнем пълното изстиване на помещенията, което от своя страна може да доведе и до по-големи разходи за повторно затопляне. Не по-малко важно е при продължително отсъствие вратите и прозорците да бъдат плътно затворени и изолирани, за да се намали проникването на леден въздух отвън.

Умните системи могат да доведат до 40% по-ниски сметки

Новите технологии освен, че предлагат разнообразни варианти за улеснено управление на много от уредите у дома, ни помагат да използваме и по-ефективно ресурсите вкъщи. Умните термостатите са най-добрият избор за поддържане на оптимална температура, когато жилището не се обитава за дълго време. Такова интелигентно устройство, например, е evohome на Resideo. Този тип системи позволяват отоплението да бъде управлявано лесно от разстояние от всяка точка на света чрез смартфон или таблет. Тази опция е важна, като се има предвид, че сметките за отопление и топла вода се равняват на 82% от общите сметки за комунални услуги, а с използването на подобни интелигентни системи разходите могат да бъдат намалени с до 40%.1

Какво е зонирано отопление и защо то е важно?

Зонираното отопление означава, че можем да задаваме различна температура в отделните помещения в дома си. Evohome предлага функция, която дава възможност за отопляване само на помещенията, които се ползват активно. Чрез системата можем да зададем и да контролираме до 12 отделни зони за отопление, както и да бъдат зададени отделни програми на температура в дневната, кухнята или спалнята. Тази опция дава възможност за постигането на комфорт в помещенията, които ползваме най-често, както и за намаляване на температурите в тези, в които не прекарваме толкова много време.

Хитрото решение”

Европейската кампания “Хитрото решение” на Resideo разказва истории и демонстрира по креативен начин как иновативните и същевременно интуитивни, и достъпни устройства за отопление помагат за функционирането на умния дом. Концепцията “Комфорт за всеки с Resideo” е в основата на историята на видеото “Митко е герой у дома. То показва възможностите, които предлага системата, като контрол на температурата в 12 различни помещения, управление през мобилно устройство и гарантиране на съществено по-ниски разходи за отопление. Във видеото можете да се уверите колко лесно за използване е това умно решение: https://www.youtube.com/watch?v=vCc2SSxHdPA

За Resideo

Resideo е водещ световен доставчик на продукти и решения в областта на домашния комфорт, безопасността и отоплителните системи, предназначени предимно за жилищна среда. Създадена въз основа на 130-годишно наследство Resideo присъства в повече от 150 милиона жилища, като всяка година инсталира 15 милиона системи. Компанията продължава да обслужва повече от 110 000 изпълнители, чрез водещи дистрибутори, в това число дъщерната си компания ADI Global Distribution, която изнася продукти в повече от 100 страни от повече от 200 складови обекта по целия свят. Повече информация за Resideo можете да намерите на страницата www.resideo.com.

- реклама -spot_img

Индивидуален подход: Какъв е вашият цикъл на сън

Съобразете нуждите си за рестарт на организма, при създадени идеални условия за пълноценна почивка...

Полезни съвети за почистването

Как да чистим вкъщи бързо и лесно? Преди всичко си определете срок, в който да...

Вредната химия и безвредни почистващи препарати

Вижте какво си причиняваме в името на чистотата и има ли безвредни почистващи препарати   ВРЕДНАТА ХИМИЯ...

Всички ние имаме многобройни желания, мечти, стремежи. Не искаме много, искаме всичко!

Важно място в тези мечти, желания, стремежи заема нашият дом. Искаме местенце, точно по наш...