Италиански ресторант – видове италиански заведения

италиански ресторант

Колко вида италиански ресторант има

Италианската кухня е широко разпространена в цял свят. Характерни храни са различните видове паста, спагети, пици, вино и многото видове сирена и месни деликатеси.
Заведенията, в които може да се насладим на италианска кухня са основно три вида – италиански ресторант, траториа и остериа.

Траториа е вид италианско заведение, което е малко по-неофициално от италиански ресторант, но е на по-високо ниво от остериа. Храната се приготвя в големи количества и може да се вземе и за вкъщи. Виното се сервира в кани, а атмосферата е по-скоро доближаваща се до домашна обстановка. Менюто е разнообразно всеки ден.
Остериа е по-скоро механа.

Trattoria 

В заведения тип траториа, може да поръчате храна за вкъщи.

В България вече има заведения, освен италиански ресторанти, и тип траториа. В тях се приготвят предимно паста, спагети, сандвичи, брускети, пацети, антипасти (предястия), италиански десерти, ястия от риба и сирена. Предлагат се и различните видове кафе, характерни за Италия – ристрето, капучино, мокачино и др.
Освен за ежедневно посещение, такъв тип италианско заведение – траториа, е подходящо за кетъринг, празненства от личен характер – рожден ден, имен ден, приятелски и бизнес срещи.

В повечето заведения в България, които са тип траториа, готвачите са италианци. Това е отличителният знак, че заведението поддържа автентичен дух, вкус и италианска кухня.

Всеки добър италиански ресторант си има готвачи, които са италианци. Те най-добре знаят как да приготвят всяко ястие, за да бъде то наистина италианско.

В различните райони на Италия има характерни разлики в приготвянето на едни и същи ястия. Често тайната е в подправките и тяхното количество. Видовете италиански ресторанти не са от особено значение за вкуса и качеството на храната. Въпреки че остериа е най-ниския клас италианско заведение, то това не означава, че приготвената храна там е с по-ниско качество. Разликите са само в обстановката, освободеното поведение и начин на сервиране.

Още за италиански ресторант:

http://artmedia-bg.com/blog/zavedenia/italianski-restorant/

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search