Грижите ли се за вашия нос?

дихателна система

Дишате ли правилно?

Носът – началото на дихателната система

Дихателната система е основната част от правилното функциониране на организма. Дишането е основата на здравословното състояние на тялото и на емоционалното ни състояние.

Повечето упражнения в йогата са дихателни. Дори и да не практукивате, всеки е чувал: „вдишвате през носа – издишвате през устата“. Какво още за дишането ли? Оросяването на мозъка е в непосредствена връзка с него. А от тук и доброто ни настроение, концентрацията, умствените ни способности, памет и още много, много…
Психическото и физическото здраве са тясно свързани с дишането. Но преди да стигнем до белите дробове, нека да концентрираме вниманието си към носа. Така или иначе през носа навлиза основна част от въздуха, който доставяме на белите дробове.
Носът е първата преграда за всичко опасно за дихателната ни система и целия организъм. Като че ли не му обръщаме достатъчно внимание. Или се сещаме за него, когато ни причинява неудобства, като хрема, например.

Носът не е само орган, който ни ориентира в ароматите. Той е началото на цялата дихателна система и е най-важната част от нея, когато говорим за превенция и за механичното почистване на вдишвания въздух. Изпълнен е с кръвоносни съдове и капиляри. Всъщност, носът е най-важният орган от анатомията на всяко живо същество, за да функционира организмът правилно и здравословно. Без него, мръсният въздух, който вдишваме, би бил още по-опасен. А и студеният и сух въздух би причинил още повече здравословни проблеми.

А вие грижите ли се за вашия нос?

В съвременния свят животът е не само по-динамичен и изпълнен с повече опасности за здравето, но и по-иновативен от гледна точка на лечение, превенция и здравословен живот. Или, както се казва – за всяко действие си има противодействие. И приказките: „ баба ти едно време все за носа си се е грижила…“ не са адекватни, защото някога и въздухът е бил по-чист, и болестите и бактериите по-малко, и климатиците не ги е имало, и всякаква друга техника, която влияе на въздуха и дишането. А и най-важният фактор – хората някога са прекарвали повече време навън, а сега сме почти постоянно вътре – в дома, в офиса, в колата, в магазина, в заведението … и т.н.

Но да спрем с описанията и обобщенията и да преминем към същността – носът, според индивидуалните усещания, трябва да получава специални грижи. Тези грижи са задължителни при смяна на сезоните, при грипни и вирусни опасности, при прекарването на закрито в по-голямата част от денонощието, при често кихане, при ползването на климатик, при ползването на печки, които изсушават въздуха, и още много, много фактори.

Не сте в добро настроение? Чувствате постоянна умора?

Тече ви кръв от носа без причина?

Не обвинявайте лошия късмет, работодателя, семейството, децата и приятелите. Помислете как и какъв въздух дишате. Депресивните състояния, лошата памет, затруднената концентрация също може да са плод на въздуха в дома, в града, в офиса, в колата.

Има доста интересни статии за въздуха, който дишаме и за това как да подържаме носната лигавица овлажнена и в добро състояние. Защото е ясно, че при толкова автомобили, вредна работна среда, климатици, смяна на сезони… няма как носът и носната кухина да не се нуждаят от специално внимание и грижи.

Тук zdravezajenata.com може да прочетете още по темата, както и за овлажняващи и възстановяващи носната лигавица препарати. Защото дори домашната прах дразни дихателните органи и намалява изградения имунитет.
Оптимална хидратация и възстановяването на носната лигавица могат да ви помогнат в борбата с мръсния въздух, заболяванията на дихателните пътища и да бъдат сигурна превенция в сезона на вируси, настинки, грип, изсушаване на въздуха от отоплителни уреди и поддържането на носа в отлично състояние.

Не пренебрегвайте дихателната система.

И един тъжен финал. Думи на млада жена, изказани в голямо физическо страдание и която вече не е между нас: „няма нищо по-лошо от това, човек да не може да диша“. А всичко започна от една настинка…
Пазете се!

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search