Грижите ли се за вашия нос?

ЗДРАВИГрижите ли се за вашия нос?

дихателна система

Дишате ли правилно?

Носът – началото на дихателната система

Дихателната система е основната част от правилното функциониране на организма. Дишането е основата на здравословното състояние на тялото и на емоционалното ни състояние.

Повечето упражнения в йогата са дихателни. Дори и да не практукивате, всеки е чувал: „вдишвате през носа – издишвате през устата“. Какво още за дишането ли? Оросяването на мозъка е в непосредствена връзка с него. А от тук и доброто ни настроение, концентрацията, умствените ни способности, памет и още много, много…
Психическото и физическото здраве са тясно свързани с дишането. Но преди да стигнем до белите дробове, нека да концентрираме вниманието си към носа. Така или иначе през носа навлиза основна част от въздуха, който доставяме на белите дробове.
Носът е първата преграда за всичко опасно за дихателната ни система и целия организъм. Като че ли не му обръщаме достатъчно внимание. Или се сещаме за него, когато ни причинява неудобства, като хрема, например.

Носът не е само орган, който ни ориентира в ароматите. Той е началото на цялата дихателна система и е най-важната част от нея, когато говорим за превенция и за механичното почистване на вдишвания въздух. Изпълнен е с кръвоносни съдове и капиляри. Всъщност, носът е най-важният орган от анатомията на всяко живо същество, за да функционира организмът правилно и здравословно. Без него, мръсният въздух, който вдишваме, би бил още по-опасен. А и студеният и сух въздух би причинил още повече здравословни проблеми.

А вие грижите ли се за вашия нос?

В съвременния свят животът е не само по-динамичен и изпълнен с повече опасности за здравето, но и по-иновативен от гледна точка на лечение, превенция и здравословен живот. Или, както се казва – за всяко действие си има противодействие. И приказките: „ баба ти едно време все за носа си се е грижила…“ не са адекватни, защото някога и въздухът е бил по-чист, и болестите и бактериите по-малко, и климатиците не ги е имало, и всякаква друга техника, която влияе на въздуха и дишането. А и най-важният фактор – хората някога са прекарвали повече време навън, а сега сме почти постоянно вътре – в дома, в офиса, в колата, в магазина, в заведението … и т.н.

Но да спрем с описанията и обобщенията и да преминем към същността – носът, според индивидуалните усещания, трябва да получава специални грижи. Тези грижи са задължителни при смяна на сезоните, при грипни и вирусни опасности, при прекарването на закрито в по-голямата част от денонощието, при често кихане, при ползването на климатик, при ползването на печки, които изсушават въздуха, и още много, много фактори.

Не сте в добро настроение? Чувствате постоянна умора?

Тече ви кръв от носа без причина?

Не обвинявайте лошия късмет, работодателя, семейството, децата и приятелите. Помислете как и какъв въздух дишате. Депресивните състояния, лошата памет, затруднената концентрация също може да са плод на въздуха в дома, в града, в офиса, в колата.

Има доста интересни статии за въздуха, който дишаме и за това как да подържаме носната лигавица овлажнена и в добро състояние. Защото е ясно, че при толкова автомобили, вредна работна среда, климатици, смяна на сезони… няма как носът и носната кухина да не се нуждаят от специално внимание и грижи.

Тук zdravezajenata.com може да прочетете още по темата, както и за овлажняващи и възстановяващи носната лигавица препарати. Защото дори домашната прах дразни дихателните органи и намалява изградения имунитет.
Оптимална хидратация и възстановяването на носната лигавица могат да ви помогнат в борбата с мръсния въздух, заболяванията на дихателните пътища и да бъдат сигурна превенция в сезона на вируси, настинки, грип, изсушаване на въздуха от отоплителни уреди и поддържането на носа в отлично състояние.

Не пренебрегвайте дихателната система.

И един тъжен финал. Думи на млада жена, изказани в голямо физическо страдание и която вече не е между нас: „няма нищо по-лошо от това, човек да не може да диша“. А всичко започна от една настинка…
Пазете се!

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...