10 най-чести причини хората да не даряват кръв

- реклама -

Характер според кръвната група

Кръводаряването е доста лична тема и за добро или лошо много хора все още не са достатъчно добре информирани за ползите от това благородно дело. Анкета на сайта на Националния център по трансфузионна хематология ни дава информация за нагласите на хората по отношение този хуманен акт. Нека ви представим най-честите причини хората да не даряват кръв.
Преди това обаче, нека напомним, че кампанията „БлагоДаря“ на Националния център по трансфузионна хематология и Сити Център София ще се проведе този уикенд – 11 и 12 октомври от 11:00 до 16:00 часа в специално брандирано помещение на партера на търговския център.

Ето какво си мислят хората, когато стане дума за кръводаряване:
1. Не обичам иглите и се страхувам от убождане
Много хора се чувстват некомфортно когато се заговори за игли. Въпреки това, повечето кръводарители ще ви кажат, че усещат само първоначалното убождане. Самото даряване отнема между 7 и 10 минути. Ако някога съберете кураж да дадете кръв, ще видите, че не е никак страшно и не боли!

2. Прекалено съм зает
Целият процес отнема около 40 минути, а самото кръводаряване – 7-10 минути. Ако се замислите, че 40 минути от вашето време може да са жизненоважни за недоносено бебе; за някой, който минава през химиотерапия или друг, който е претърпял катастрофа – то тогава вероятно с по-голяма готовност ще се решите да подарите живот – буквално!

3. Никой не ме е помолил… Не предполагам, че някой се нуждае от кръвта ми
Считайте, че хората, които се нуждаят от кръвопреливане вече са ви помолили. На всеки 2 секунди има такива хора по света. Няма как болниците да си набавят достатъчно кръв, ако щедри хора не се съгласят доброволно да дарят.

4. Вече съм дарил кръв тази година
Може да кръводарявате на всеки 60 дни. Мъжете могат да повтарят този благороден жест 5 пъти, а жените 4 пъти в годината.

5. Страхувам се да не се разболея от СПИН и други трансмисивни инфекции
Запомнете – не е възможно да се разболеете от СПИН чрез кръводаряване! Чисто нови, стерилни игли за еднократна употреба са прикрепени към сета за кръвовземане и се използват единствено за конкретния дарител.

6. Моята кръвна група не е подходяща
Всяка кръвна група е нужна ежедневно! Ако имате широкоразпространена кръвна група, то имайте предвид, че много хора се нуждаят то нея. Ако имате рядка кръвна група, то донорите са ограничено количество, а пациентите, които се нуждаят са много. Продуктите от редки кръвни групи винаги са в недостиг.

7. Нямам достатъчно кръв, че да я дарявам
Средно в тялото на възрастен човек се съдържат около 5 литра кръв. Здравите хора могат да даряват често, защото организмът им лесно възстановява липсващото количество.

8. Не желая да се чувствам слаб след това
След кръводаряване повечето хора продължават да вършат ежедневните си задължения без никакъв проблем. Приемането на повече течности и хапването на по-„силна“ храна в предходния ден и в деня на кръводаряването, тонизира организма и помага да се чувствате комфортно след даряване на кръв.

9. Никой не иска кръвта ми (защото съм стар или болен)
Ако имате съмнения, прегледайте се при вашия личен лекар. Специализираните медицински екип също правят задълбочен преглед непосредствено преди кръводаряването. Кръв не могат да даряват лица под 18 години и хората над 65 годишна възраст. Вероятно ще се изненадате, но има болестни състояния, които не пречат да станете кръводарител.

10. Имам рядка кръвна група, затова ще чакам, когато има специална нужда от нея
Недостигът на продукти от редките кръвни групи е огромен и постоянен, затова не се колебайте! Дарете кръв. Някой ще бъде спасен.

Повече информация за кръводаряването ще намерите на www.ncth.bg

Ако сте пропуснали....

Най-вредните консерванти, които консумираме без да се замисляме

Най-вредните консерванти, които консумираме без да се замисляме

0
Може би, повечето от вас знаят, че консервираните, инстантните и готовите полуфабрикати са изключително вредни заради консервантите, с които са натъпкани. Консервиращите средства обикновено се...
опасните храни

НАЙ-ОПАСНИТЕ ХРАНИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

0
Хранителните продукти вече се превръщат в оръжие. Чиновниците, които разрешават продажбата им, отдавна са купени и вербувани. Затова ние трябва сами да се грижим...
коронавирус, covid 19

Полски учени откриха как да забавят коронавируса

0
Група учени от Ягелонския университет в Краков смятат, че са намерили инструмент, който значително забавя инфекцията на коронавируса SARS-CoV-2. Това съобщи Полската агенция за пресата,...
- реклама -
- Advertisement -евтин куриер
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

ЖИЛИЩНОТО СТРОИТЕЛСТВОТО У НАС ДОСТИГА СВЕТОВНИ НИВА С ЛУКС, ЗЕЛЕНИ И МИНЕРАЛНИ ЕКСТРИ

Комплекс “Флавия Гардън” в курорта “Св.св. Константин и Елена” е финалист за Строителните Оскари Луксозното строителство у нас вече не е само скъпа фасада и...

МЪЖКИ СВЯТ

Офицерът, който се превърна в крал – Range Rover Discovery

Вдъхновението често ни спохожда когато сме влюбени, а Атанас Вилнер сякаш винаги е влюбен, но не в определена марка или конкретен автомобил, а в...

Варна посрещна снежните кралици на Playboy

Атрактивни модели на Мъжката Библия препълниха Vogue Club в морската столица Варненци са известни ценители на женската красота. А в последния ден на януари, феновете...

DAVIDOFF THE 13th

Inspired by Dilov&Davidoff Парадоксално, но повечето хора, които пият хубаво кафе, вярват в Дядо Коледа. Научно е доказано! За разлика от студентите, които – независимо...

За перфектна мъжка визия: Etnia Barcelona

Спомен за Дейвид Боуи в колекцията на Etnia Barcelona от Мира Цанева, Списание Плейбой Трибютите не са просто тренд! Дали в наше време липсват творчески вдъхновители, или...
- Advertisement -

ВИЖТЕ И ТОВА

- Advertisement -евтин куриер