Ген. Мутафчийски, защо толкова слушате Борисов?

ОБЩЕСТВОГен. Мутафчийски, защо толкова слушате Борисов?

Ген. Венцислав Мутафчийски е на 55 години, роден е на 20 август, страх го е от коронавируса и не слуша винаги премиера Борисов. Това стана ясно от отговорите на шефа на Националния оперативен щаб на въпроси от деца по бТВ. Той уточни, че децата може би са единствените, които не трябва да се страхуват от COVID-19.

Досега е бил тестван 7-8 пъти, което той определи като нормална практика, тъй като често има контакт с потенциални носители на вируса. Ген. Мутафчийски обясни още, че му е по-удобно с лекарска престилка, но напоследък се чувства повече генерал, отколкото лекар, защото работата му е повече организаторска. В отговор на поредния детски въпрос шефът на щаба уточни, че няма лекари и военни в рода си.

„Ужасно ми е мъчно, че децата са подложени на такова изпитание, без да разберат смисъла на ограниченията. Със сигурност и бабите, и дядовците страдат от това, но от нас зависи дали ще покажем самодисциплина и ще преодолеем това препятствие“, коментира шефът на щаба. По думите му няма формула, която да се следва, тъй като това е ново предизвикателство за света. „Учуден съм от мои колеги, на които им е ясно всичко, защото масово хората не знаят срещу какво са изправени“, каза още той.

Според него, има сблъсък между това да се запази живота на хората с физическо дистанциране и спирането на социалния и икономическия живот. „Не може да се намери още точната формула, затова говорим за опит и грешка – не е неразбиране на проблема“, обясни ген. Мутафчийски.

„Има практика по света с детските градини и ние следим как ще се развият нещата, това е ключов фактор, за да могат младите, трудоспособни хора да тръгнат на работа. В момента смятам, че е опасно да се пуснат и че трябва да се изчака да се види резултатът в другите страни. Ще има достатъчно натрупан опит и в Дания, и Германия, от който да черпим“, отговори на въпрос на малчуган шефът на щаба. По думите му у нас в момента тенденцията се запазва, каквато беше, разпространението на коронавируса става в отделни общности, в отделни огнища и ясно може да се проследи линията на заразяване. Според него, прогнозата за пик след Великден се е оправдала, но в ниски граници. „Ако тенденцията в момента се задържи още 10 дни, детските градини могат да бъдат отворени“, допълни ген. Мутафчийски.

„Ген. Мутафчийски, защо все Вие слушате Бойко Борисов, вместо той да слуша Вас?“, попита малкият Митко. „Премиерът е човек със силен характер, но мисля, че той се убеди, че и аз съм със силен характер“, отговори му с усмивка началникът на щаба и даде пример: „Досега не сме имали непримирими разминавания във възгледите с Борисов. Не се съгласихме да се отварят вътрешни заведения и това беше прието, същото беше и с детските градини“.

За разлика от официалните брифинги, ген. Венцислав Мутафчийски отговори на всички деца. „Те зададоха най-смислените въпроси, които съм получавал“, коментира той.

Материалът Ген. Мутафчийски, защо толкова слушате Борисов? е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...