Ефекти от изолацията върху децата

Миналата пролет беше уникална в много аспекти, които по един или друг начин, се отразиха на всеки от нас.
За някои това беше подарък време и възможност да се свържат отново с децата и близките си прекарвайки повече време заедно. За други това беше труден период, в който на много семейства се наложи да справят със стреса, високите нива на тревожност и загубата на доходи, работа или здраве.
Как се отрази изолацията на децата (0г.-6г.)? Какви уроци можем да извлечем от това, през което вече преминахме?
Една от причините за избора на тази тема е „епидемията от заекване“, която заля езиково-говорните терапевти.
Друга важна тема, на която ще се фокусирам е отказа на децата да се хранят и повишаването на емоционалните изблици близо до времето за хранене.
Разбира се ще обърнем поглед и към влиянието на екраните като ще се постарая да ви предложа приложими съвети за намаляване на ефектите от продължителния престой пред устройствата особено за най-малките, които са в предречеви период.

Здравейте, казвам се Ива Александрова и съм логопед. Специализирам комуникативни нарушения на развитието (0г.-3г.) и имам интерес към игровата терапия в ранна възраст. Повече от десет години съм редактор на сайта Логопедия.БГ и организатор на единствената национална кампания за безплатни логопедични прегледи „Логопед с добро сърце“. Автор съм на книгата „Умно бебе“, лектор и автор в редица издания свързани с децата и техните семейства.

Start typing and press Enter to search