Доц. Кунчев: Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми

- реклама -spot_img

„Рано е за равносметка, но ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок. Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво“, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той призивова да се продължи с мерките, които предполагат дистанция и носесне на маски, така че да не се връщаме назад. По думите му пред БНР ситуацията ще продължи поне още месец-два.

„Ако има нещо положително, то е, че страната ни е много по-подготвена да посрещне каквото и да е предизвикателство в областта на заразните болести. Направихме стрес тест на здравната система и е крайно необходимо изводите да бъдат използвани при бъдещите решения. На места частните болници се включиха бързо, но има такива, с които все още имаме проблеми. Има много добри примери на частни болници от София, Пловдив и Бургас, които реагираха абсолютно адекватно на ситуацията и се включиха в овладяването на проблема, на това не може да се кажи за други. За пореден път е стана ясно, че общинските болници са най-уязвимите структури“, посочи доц. Кунчев.

„Изводи трябва да се направят и за системата на общественото здраве. 88 000 души бяха сложени под карантина, това е един огромен труд. Но това е нещо, което върши работа. Една от причините за добрите резултати е, че е беше впрегнат целия ресурс на държавата. И в момента РЗИ работят на пълни обороти, по 32 гранични пункта дежурят здравни инспектори, което струва огромен ресурс на държавата, но тези средства се дават, защото това е необходимо“, добави главният държавен здравен инспектор.

Според него един от най-важните изводи е, че проблемът с кадрите е много тежък. „Няма откъде да се вземат сестри, лекари, тясно специализирани хора, които да бъдат прехвърлени от едно място на друго, не сме Китай, където за един ден стовариха 30 000 медици в Ухан, а ние и 30 не можем да намерим“, коментира доц. Кунчев.

Той се въздържа от прогноза как точно ще се развие епидемиологичната ситуация. „Мненията са контрастни – между прогнози за осма вълна и тотално изчезване на вируса. Аз мисля, че ще продължим да срещаме коронавируса, но в доста по-ниска интензивност и в неговия зимно-пролетен сезон. Тенденцията в северното полукълбо е към ограничаване и справяйки се с отделните огнищата, ако реагираме адекватно и бързо, няма да стигне до по-широко разпространение“, смята доц. Кунчев.

 

Материалът Доц. Кунчев: Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА