Босилек в саксия или сандъче на терасата

- реклама -spot_img

босилек в саксия

Отгледайте си босилек в

саксия на балкона

 

Подправки в саксия – домашна еко

градинка за удоволствие и здраве

Босилекът е едногодишно растение. Стъблото му е голо, разклонено и с дълги дръжки. Цветовете са бели, но понякога може да са розови или виолетови. Разположени са в пазвите на листата.
Всички надземни части на босилека излъчват приятно ухание.
Поради това, че е с красиви цветове и благоухание, той е подходящ за отглеждане и на балкона в саксия или сандъче. Разбира се, нека не заравяме и най-ценното – босилека е превъзходна подправка и лековита билка.
Босилекът, дори с аромата си има противомикробно действие. Не случайно се използва и в доста църковни ритуали. Ароматът му е подходящ и за стресови ситуации.
Родината на босилека е Азия, но Африка също имат претенции. Босилекът е царско растение. Името му също го показва – базиликум означава царски.
По света го наричат царска билка.
Често босилекът се използва за подправка, за любовен подарък, за предпазване от лоши миризми.
У нас се отглежда и като маслодайна култура, а по света го използват и в парфюмерийната промишленост.
Освен полезна подправка в свежо състояние, босилека може да се изсуши и да се използва дори като чай или добавка към чай.
Може да си го отгледате на балкона, в сандъче от семе, което се продава почни навсякъде, дори в големите вериги за хранителни стоки. Семената се засяват април – май, а ако сте пропуснали този период – то просто потърсете някой да ви даде разсад.
Подправките, които отглеждате в саксия или сандъче е добре да бъдат подсилвани с тор за подправки, която е приготвена от естествени материали. Потърсете в сайта такива статии, които ще ви насочат как се прави това лесно и бързо в условия на апартамент.
Дори самият босилек може да е полезен за останалите растения, които отглеждате.

ВИЖТЕ САМИ


Босилек за борба с листни въшки и акарии

Босилекът има токсичен ефект по отношение на листните въшки и акариите. За приготвяне на настройка е необходима 500 г суровина, която се кисне в 10 л вода в продължение на 24 часа. Преди третиране настройката се разрежда 1:2 (една част настройка, 2 части вода). Добавя се и 30 лм веро или течен сапун, за да прилепне течността по листата. Пръскате.

Босилек срещу мухи и комари

В много домове се отглежда босилек в саксии или сандъчета не само за да се ползва за супи, пици и спагети, а още за предпазване от мухи и комари. Саксии или сандъчета с босилек, поставени на терасата на апартамента или перваза на прозореца предпазват от нашествие на мухи, комари и други нахални насекоми в летните жеги.

 

*

За статията е използвана информация и от книгата «ЕКОГРАДИНАТА» на Симеон Дочев.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА