Болничните намаляха наполовина

Пандемия от коронавирус свали болничните наполовина, показва анализът на НОИ, публикуван във втория брой на информационния бюлетин на осигурителня институт за 2020 г., който вече е достъпен на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg) в рубриката „За потребителя”/“Информационни материали”.

През второто тримесечие на тази година приетите болнични листове са 447 298, докато по време на грипната епидемия от януари до март са били 825 944. Така, изключвайки причините, свързани с трудова злополука и професионална болест, за периода от началото на годината до 30 юни са приети общо 1 273 242 болнични листове, като единствено тези по причина  карантина бележат нарастване.

Заради COVID-19 са издадени 7967 болнични, а общо заради карантина листовете са 20 754. Най-много болнични по причина карантина заради коронавирус са били издадени през април – 2902, докато през са двойно по-малко – 1432, показват данните на НОИ.

В същото време заради общо заболяване през януари са приети 222 858 болнични, а през май – едва 104 387. Така, наред с „изчезването“ на пациентите от болниците и поликлиниките по време на пандемията, рязко намаляха и болничните.

Как реагираха на коронавируса социалноосигурителните системи в България и в Европейския съюз и какво е изпълнението на бюджета за 2019 г. на фондовете, администрирани  от института, са другите интересни анализи в бюлетина на НОИ.

Несекващите опити за злоупотреби с фондовете на държавното обществено осигуряване остават в центъра на общественото внимание – на фокус по темата в този брой са усилията на териториалното поделение на института в Благоевград да пресекат неправомерно изплащане на парични обезщетения за безработица по европейските регламенти.

Докъде достигна НОИ в дигитализацията на осигурителния архив, какви са въпросителните пред социалното осигуряване с развитието  на  съвременните форми на заетост, защо продължават различията в пенсиите на двата пола – това са други интересни текстове, чиято интерпретация разширява тематичния обхват на брой 2 на информационния бюлетин на НОИ.

Изводите от данните от изчисляването на пенсиите по формула с включване на трите най-благоприятни години или без тях пък ще привлекат вниманието на всички кандидат-пенсионери.

Информационният бюлетин на НОИ излиза четири пъти в годината, третото издание за т.г. ще бъде публикувано през октомври 2020 г.

 

Материалът Болничните намаляха наполовина е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Start typing and press Enter to search