Болки в корема – съветите на Д-р Стефан Митев

ЗДРАВИБолки в корема - съветите на Д-р Стефан Митев

Болки в корема

Коя е най-честата причина за коремна болка и дискомфорт?

Коремният дискомфорт е често срещан и може да се дължи на твърде различни подлежащи състояния. Почти всеки е имал епизоди на неприятно усещане или остра болка в коремната област, провокирани от различни обстоятелства и ситуации. От болки в корема е страдал всеки човек.

При някои хора тези епизоди са значително по-чести и продължителни. Болката понякога е съпътствана от диарични изхождания (или точно обратното – от запек). Възможно е и подуване на корема с отделяне на газове, причиняващи неудобство и дискомфорт. При някои симптомите се провокират от определени храни или в напрегнати, стресови ситуации. Други хора обаче не намират никакъв провокиращ фактор.

Коя е най-честата причина за тези оплаквания?

Много от вас ще кажат, че силните болки в корема са хроничен гастрит или колит. Или вероятно лошо храносмилане, „нервен стомах“, „лениви черва“? Ако споменете някои от горните причини, то вие ще сбъркате.

Истината е, че най-честата причина за коремни оплаквания – болка, дискомфорт, запек, диария, газове е функционалното заболяване синдром на раздразненото черво.

Какво представлява то?

Синдромът на дразнимо черво е най-честото чревно заболяване. То е функционално състояние, което означава, че е налице нарушена функция и координация на червата. Анатомичната структура на органите не е засегната и затова кръвните и образни изследвания са напълно нормални.

Причините за възникване на оплаквания и болки в корема са повишена чувствителност на червата към външни стимули (храна, стрес, напрегнати ситуации и др.), намален праг на болка от вътрешните органи, некоординирана перисталтика.

Заболяването може да възникне буквално при всеки. Среща се във всяка възраст. Не зависи от пол, раса, професия, образование. Реалната честота е около 10-15 %. Това означава, че всеки десети има това заболяване, което го прави едно от най-честите заболявания изобщо.

След като раздразненото черво е толкова често, защо досега не съм чувал за него?

Отговорът на този въпрос е доста дълъг и не може да бъде обхванат напълно в тази статия. Първата и главна причина за объркване е непознаването на критериите за точна диагноза от повечето лекари. В тези случаи пациентите получават други, твърде разнообразни диагноза.

Бързам да уточня, че диагнозите гастрит и колит са хистологични, а не клинични диагнози. Това означава, че е необходимо под микроскоп да се наблюдава биопсия от стомах или черво и чак тогава патологът поставя такава диагноза при наличие на микроскопски възпалителни изменения. Дори наличието на микроскопски доказано възпаление не винаги обяснява наличните оплаквания, които в дадени случаи може да са твърде драматични.

Това означава, че ако някой ви е поставил диагноза гастрит или колит без вземане на биопсия, то е възможно да имате раздразнено черво. Ето защо спазването на критериите за поставяне на точна диагноза е от изключително значение.

Термините „нервен стомах“ и „лениви черва“ не са медицински, а разговорни популярни изрази, които може да отговарят на различните форми на раздразнено черво. Така че ако смятате, че имате тези състояния, консултирайте се с лекар специалист за поставяне/изключване на раздразнено черво. Това важи особено в случаите, когато оплакванията се провокират или изострят след хранене или при стрес.

Как се поставя точна диагноза?

Диагнозата се поставя само от лекар! Не се самодиагностицирайте! Това е изключително опасно. Изброените симптоми са нехарактерни и може да крият твърде различни подлежащи състояния и заболявания, включително рак. При първите симптоми и силни болки в корема се консултирайте с лекар като не забравяйте да попитате и за най-честото чревно заболяване – синдром на раздразнено черво.

За диагностициране на синдорм на раздразнено черво е необходим разговор с лекар насочен към откриване на определени оплаквания и изключване на алармиращи симптоми (характерни за други заболявания). Всичко това е отразено в положителните диагностични критерии създадени в Рим през 2006г. Поговорете с вашия лекар за тях и възможните функционални заболявания.

Очаквайте още информация за това заболяване като не се колебайте да задавате своите въпроси.

Повече информация може да намерите в личния сайт на автора на статията – диагноза и лечение на раздразнено черво

Д-р Стефан Митев

 

С доктор Стефан Митев може да поговорите и като коментирате под статията или във фейсбук групата за здраве https://apps.facebook.com/groups/611267922321395/

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...