Болки в корема – съветите на Д-р Стефан Митев

Болки в корема

Коя е най-честата причина за коремна болка и дискомфорт?

Коремният дискомфорт е често срещан и може да се дължи на твърде различни подлежащи състояния. Почти всеки е имал епизоди на неприятно усещане или остра болка в коремната област, провокирани от различни обстоятелства и ситуации. От болки в корема е страдал всеки човек.

При някои хора тези епизоди са значително по-чести и продължителни. Болката понякога е съпътствана от диарични изхождания (или точно обратното – от запек). Възможно е и подуване на корема с отделяне на газове, причиняващи неудобство и дискомфорт. При някои симптомите се провокират от определени храни или в напрегнати, стресови ситуации. Други хора обаче не намират никакъв провокиращ фактор.

Коя е най-честата причина за тези оплаквания?

Много от вас ще кажат, че силните болки в корема са хроничен гастрит или колит. Или вероятно лошо храносмилане, „нервен стомах“, „лениви черва“? Ако споменете някои от горните причини, то вие ще сбъркате.

Истината е, че най-честата причина за коремни оплаквания – болка, дискомфорт, запек, диария, газове е функционалното заболяване синдром на раздразненото черво.

Какво представлява то?

Синдромът на дразнимо черво е най-честото чревно заболяване. То е функционално състояние, което означава, че е налице нарушена функция и координация на червата. Анатомичната структура на органите не е засегната и затова кръвните и образни изследвания са напълно нормални.

Причините за възникване на оплаквания и болки в корема са повишена чувствителност на червата към външни стимули (храна, стрес, напрегнати ситуации и др.), намален праг на болка от вътрешните органи, некоординирана перисталтика.

Заболяването може да възникне буквално при всеки. Среща се във всяка възраст. Не зависи от пол, раса, професия, образование. Реалната честота е около 10-15 %. Това означава, че всеки десети има това заболяване, което го прави едно от най-честите заболявания изобщо.

След като раздразненото черво е толкова често, защо досега не съм чувал за него?

Отговорът на този въпрос е доста дълъг и не може да бъде обхванат напълно в тази статия. Първата и главна причина за объркване е непознаването на критериите за точна диагноза от повечето лекари. В тези случаи пациентите получават други, твърде разнообразни диагноза.

Бързам да уточня, че диагнозите гастрит и колит са хистологични, а не клинични диагнози. Това означава, че е необходимо под микроскоп да се наблюдава биопсия от стомах или черво и чак тогава патологът поставя такава диагноза при наличие на микроскопски възпалителни изменения. Дори наличието на микроскопски доказано възпаление не винаги обяснява наличните оплаквания, които в дадени случаи може да са твърде драматични.

Това означава, че ако някой ви е поставил диагноза гастрит или колит без вземане на биопсия, то е възможно да имате раздразнено черво. Ето защо спазването на критериите за поставяне на точна диагноза е от изключително значение.

Термините „нервен стомах“ и „лениви черва“ не са медицински, а разговорни популярни изрази, които може да отговарят на различните форми на раздразнено черво. Така че ако смятате, че имате тези състояния, консултирайте се с лекар специалист за поставяне/изключване на раздразнено черво. Това важи особено в случаите, когато оплакванията се провокират или изострят след хранене или при стрес.

Как се поставя точна диагноза?

Диагнозата се поставя само от лекар! Не се самодиагностицирайте! Това е изключително опасно. Изброените симптоми са нехарактерни и може да крият твърде различни подлежащи състояния и заболявания, включително рак. При първите симптоми и силни болки в корема се консултирайте с лекар като не забравяйте да попитате и за най-честото чревно заболяване – синдром на раздразнено черво.

За диагностициране на синдорм на раздразнено черво е необходим разговор с лекар насочен към откриване на определени оплаквания и изключване на алармиращи симптоми (характерни за други заболявания). Всичко това е отразено в положителните диагностични критерии създадени в Рим през 2006г. Поговорете с вашия лекар за тях и възможните функционални заболявания.

Очаквайте още информация за това заболяване като не се колебайте да задавате своите въпроси.

Повече информация може да намерите в личния сайт на автора на статията – диагноза и лечение на раздразнено черво

Д-р Стефан Митев

 

С доктор Стефан Митев може да поговорите и като коментирате под статията или във фейсбук групата за здраве https://apps.facebook.com/groups/611267922321395/

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search