Безвредни Е-та

- реклама -spot_img

По време на Великден, но и не само се използват оцветители, към които трябва да сме с повишено внимание, особено при наличието на здравословни неразположения.

оцветителитеЗа безопасни се приемат оцветителите:

Безвредни Е-та
Е100 – куркумин (жълт оцветител №7);

Е101 – рибофлавин (витамин В2);

Е140 – хлорофил (зелен оцветител №1);

Е160а – каротен; Е160с – извлича се от червен пипер;

Е160d – ликопен (намира се в доматите и грейпфрутите);

Е161b – жълт извлек от растения;

Е162 – оцветител, който се извлича от цвекло;

Е163 – антоцианин – извлича се от цветя и растения.

Най-често срещаните вредни оцветители: Е 102, Е 122, Е 133

E 102 – ТАРТРАЗИН (TARTRAZINE)

Тартразинът е оцветител, който придава на храната лимонено-жълт до оранжев цвят, приготвя се от въглищен катран и забранен в много страни.

Това вещество е опасно за здравето, защото може да предизвика кожни проблеми, астма, главоболие, нарушения на нервната система и психиката. Тартразинът е канцероген, т.е. може да бъде причина за появата на рак. Употребата му е била забранена в Европа, но след това, забраната е отменена под натиска на ЕС.

Във Великобритания са проведени изследвания, които показват, че редовното използване на оцветителя води до хиперактивност и намалена концентрация при децата. Направени тестове в САЩ доказват, че 1 на 10 000 души развива алергия от продукта (кожен обрив). По своята същност, Е 102 се отнася към промишлените отпадъци и е изключително опасен за астматици. Може да предизвика мигрена, сърбеж, нарушава зрението.

Въпреки вредата на веществото, производителите го използват в стремежа си да спестят средства, защото това е един много евтин синтетичен оцветител. Преди всичко, той се използва в сладкарството, при производството на безалкохолни напитки, консервиран грах, червени сосове, кисели краставички, полуготови супи.

Тартразинът намира приложение и козметиката, също като оцветител на коприна и вълна.

E122 – АЗОРУБИН, КАРМОАЗИН (AZORUBINE, CARMOISINE)

Тип: хранителна добавка

Категория: хранителни оцветители

Описание на групата:

Хранителните оцветители с индекси от Е 100 до Е 199 оцветяват продуктите и възвръщат изгубения, вследствие на обработката, цвят. Те могат да бъдат естествени (като бета-каротин) или химични (като тартразин).

Азорубин е оцветител с червен цвят. Предизвиква алергии и обриви. Забранен е в Австрия, Норвегия, Швеция. Австрийските организации на потребителите отнасят Е 122 в групата на алергените, опасни за астматиците.

Азорубинът намира приложение в марципаните, конфитюрите, кисели млека, рула с пълнежи от сладко, „кафявите” сосове и червените напитки.

Свойства и технологични характеристики: оцветител

Хранителните оцветители оцветяват смесите и продуктите, придават добър вид на готовите продукти.

Възможни названия: E-122, Азорубин, Кармуазин

E133 – СИНЬО БЛЕСТЯЩО FCF (BRILLIANT BLUE FCF)

Характеристика:

Е 133 е синтетичен хранителен оцветител. Получава се от въглищен катран в процеса на органичен синтез. Представлява прах или гранули с червено-син или виолетов цвят. Разтваря се трудно във вода, образува син цвят. В комбинация с жълт оцветител дава зелен оттенък, с червен – виолетов оттенък, с червен и оранжев – кафяв и черен цвят. Отнася се към веществата със средна опасност.

Употреба:

Оцветителят Е 133 е разрешен за употреба в хранителната промишленост, използва се в различни страни-членки на ЕС, Русия. Допустимата дневна доза е 12,5 мг/кг телесно тегло. Веществото намира широко приложение в производството на консервирани плодове и зеленчуци: в зеления грах, количеството не трябва да надвишава 100 мг/ кг, а в консервираното ябълково пюре – не повече от 200 мг/кг, в мармалади и желета – най-много 200 мг/кг, кисели краставички – не повече от 300 мг/кг.

Е 133 се използва за оцветяване на сладоледи, десерти. В производството на алкохолни напитки, плодове и пенливи вина, хляб и хлебни изделия, количеството на добавката не трябва да бъде повече от 200 мг/кг; при приготвянето на сосове и подправки – до 500 мг/кг; в топените сирена и безалкохолните напитки – до 100 мг/кг.

Синият блестящ оцветител намира приложение във фармацевтиката, козметиката: с него се обагрят много лекарства, използва се в направата на гримове, в текстилната промишленост се използва за боядисване на коприна и вълна, в различни почистващи средства.

Въздействие върху човека:

Веществото въздейства неблагоприятно върху човешкия организъм: предизвиква алергични реакции, астматичен пристъп. Абсолютно е забранено за хора, които са алергични към аспирин. Е 133 се абсорбира лошо от стомашно-чревния тракт, затова почти изцяло се изхвърля с остатъците от храната. Според някои източници, оцветителят има канцерогенни свойства, но това не е потвърдено официално.

Източник  Framar.bg 

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА