Какво съдържа майчиното мляко?

кърма

Какво съдържа кърмата

Кърмата е видово специфично мляко, което съдържа вода, белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, микроелементи и други.

Вода

Кърмата съдържа преди всичко вода. Останалите съставки са така разтворени в нея, че задоволяват всички потребности на детето.

Световна Здравна Организация въведе термина „изключително кърмене“, при което детето се храни само с кърма без допълнителен прием на други храни и течности.

Белтъци

Белтъците в кърмата са основна съставка. Представени са от суроватъчен протеин (предимно лакталбумин) и казеин в съотношение 2:1. За сравнение, в кравето мляко съотношението между двете съставки е 1:4.

Мазнини

Мазнините  в майчиното мляко са от голямо значение за развитието на нервната система, зрението, съдовата и имунната система.

Съдържанието на мазнини, съотношението между наситените и ненаситените мастни киселини в майчиното мляко, зависи от много фактори, един от които е храненето на майката. Мастният състав на кърмата е толкова уникален, че той трудно може да бъде наподобен в изкуствено мляко.

 Въглехидрати

Лактозата е основният въглехидрат в кърмата. Тя е единствената храна за мозъка на новороденото дете, доставяйки енергия.

Минерали и микроелементи

При правилно хранене на майката, чрез кърмата на бебето се осигуряват всички необходими минерали и микроелементи.

Правилното развитие на детето, когато то се кърми е без да риск от предозирането на незрелите храносмилателна и отделителна система с минерали, микроелементи, витамини, въглехидрати и др.

Храната и напитките, с които се храни кърмачката са изключително важни за бебето.Те пряко се отразяват на качеството и количеството кърма. А кърмата е в основата на правилното развитие на детето и неговото здраве.