Какво съдържа майчиното мляко?

Какво съдържа кърмата

Кърмата е видово специфично мляко, което съдържа вода, белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, микроелементи и други.

Вода

Кърмата съдържа преди всичко вода. Останалите съставки са така разтворени в нея, че задоволяват всички потребности на детето.

Световна Здравна Организация въведе термина „изключително кърмене„, при което детето се храни само с кърма без допълнителен прием на други храни и течности.

Белтъци

Белтъците в кърмата са основна съставка. Представени са от суроватъчен протеин (предимно лакталбумин) и казеин в съотношение 2:1. За сравнение, в кравето мляко съотношението между двете съставки е 1:4.

Мазнини

Мазнините  в майчиното мляко са от голямо значение за развитието на нервната система, зрението, съдовата и имунната система.

Съдържанието на мазнини, съотношението между наситените и ненаситените мастни киселини в майчиното мляко, зависи от много фактори, един от които е храненето на майката. Мастният състав на кърмата е толкова уникален, че той трудно може да бъде наподобен в изкуствено мляко.

 Въглехидрати

Лактозата е основният въглехидрат в кърмата. Тя е единствената храна за мозъка на новороденото дете, доставяйки енергия.

Минерали и микроелементи

При правилно хранене на майката, чрез кърмата на бебето се осигуряват всички необходими минерали и микроелементи.

Правилното развитие на детето, когато то се кърми е без да риск от предозирането на незрелите храносмилателна и отделителна система с минерали, микроелементи, витамини, въглехидрати и др.

Храната и напитките, с които се храни кърмачката са изключително важни за бебето.Те пряко се отразяват на качеството и количеството кърма. А кърмата е в основата на правилното развитие на детето и неговото здраве.

Уницеф, Министерство на здравеопазването в България и Световната здравна организация, препоръчват през първите шест месеца бебетата да бъдат хранени само с майчина кърма. Чай Лактеса ще Ви помогне за безпроблемно кърмене!

Билковите чайове Лактеса улесняват кърменето чрез стимулиране действието на пролактина, който е хормон отговорен за производството на майчина кърма. Също така, чайове Лактеса стимулират производството на хормона окситоцин, който е отговорен за слизането на кърма от млечните алвеоли до кърмачето по време на сукане. Билковите чайове Лактеса класик и Лактеса плюс стимулират сукателния рефлекс на кърмачето и придават приятен аромат на майчиното мляко.

Също така, чайовете подпомагат доброто храносмилане на кърмачето и неговата майка, и намаляват подуването и образуването на газове в храносмилателния тракт. Това четворно действие се получава благодарение на перфектно балансираните билкови формули с доказан ефект.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search