Антоан Николов: Трудно ще е на БСП да отговори, защо Борисов отстранява само за подозрения…

0
58

Една от най-силните фигури при управлението на Иван Костов  за ситуацията в момента, за спомените на Командира и за нормите на поведение  на политическата класа

Антоан Николов: Трудно ще е на БСП да отговори, защо Борисов отстранява само за подозрения, докато на „Позитано ”20 всеки упрек обявяват за политическа репресия срещу тях

Остава месец  до евроизборите. СДС полага усилия да се завърне на сцената с помощта на ГЕРБ. Вие,  като едно от знаковите сини лица, как оценявате публичиня имидж на управляващите в момента? Смятате ли, че „апартаментгейт”, например, им нанесе непоправими щети?

Вън от съмнение e, че гейта нанесе сериозни щети. Но моето усещане  е, че този скандал започва да прегаря. Разбира се, трябва да се направят сериозни анализи и изводи. Най- важният от тях е, че хората са  силно чувствителни  към действията на   политическата класа  и  гражданското общество изощо не е така заспало, както изглеждаше. Следователно, всички, които се занимават с политика трябва да са наясно, че е необходимо да  са максимално  прозрачни. Има още една важна поука: гражданите са по-чувствителни към дребни, но осезаеми „изгоди“ на властта, все едно коя е. Те рядко проявяват същата непримиримост към големи и принципни въпроси, както към един, да го наречем „квартирен“ проблем. А е редно да си  дадат сметка, че човек, който след 20 години демокрация и пазарна икономика не е спестил пари поне за един средно приличен апартамент, най-вероятно няма да е много подходящ и за публичната длъжност, която заема! Всички красиви къщи в Стария Пловдив, Търново или София, на които се възхищаваме днес, са строени – образно казано – от властимащите тогава. За жалост, къщата на даскал Ботьо Петков не е архитектурен шедьовър – тъжен факт, но факт….

Опозицията ли организира атаката,или просто се възползва от нея? И защо започна от Цветанов?

Повече от нормално е опозицията да се опита да се възползва от конкретната ситуация, но не мисля,че е някакъв заговор. Използваха  възможността, а Цветанов вече  веднъж беше замесен в скандал с апартаменти и това го превръща в удобна и лесна мишена. Друг е въпросът защо не си е направил съответните   изводи от първия скандал. Всичко това не означава обаче, че опозицията е цялата в бяло. Точно обратното. Вижда се, че и в БСП има хора злоупотребили с жилища, заобиколили плащането на данъци, възползвали от „банковите“ услуги на една банка. Има го и моментът, че „народностното“ излъчване на Борисов го прави сякаш недосегаем за подобни скандали – съвсем логично е да атакуват втория в управляващата партия.

Някои смятат, че да иска оставки само за съмнение е прекалено от страна на Борисов?

Мисля, че Борисов постъпва правилно, осъществявайки операция чисти ръце. Дори смятам , че с риск да поразклати малко партията, той трябва да се освободи от всички хора , които са забравили, че са слуги на народа. Нещо повече смятам , че той трябва да приложи  общоприетата  в политиката практика  и да направи обръщение към нацията,  за да обясни действията си. Убеден съм, че това ще има положителен ефект върху обществото като цяло и ще принуди и другите  партии да прочистят редиците си. Време  е българската политическа класа да изживее своя катарзис. Пък нека дори да е по такъв дребен повод, като апратамент-гейт. На  всички в ГЕРБ е ясно, че няма ГЕРБ без Борисов. Без него ги очаква съдбата на НДСВ. На мераклиите за власт, независимо в коя от трите власти, трябва да им стане ясно, че освен законосъобразност има и морални прагове, които не бива да преминават. В това отношение действията на Борисов са изключително полезни за цялата политическа класа. На БСП в момента ще им е трудно да отговорят защо ГЕРБ отстраняват само за подозрения, докато на „Позитано“ далеч по-сериозни обвинения се опитват да ги представят като политическа репресия срещу тях.

Някои предричат сблъсък между Борисов и Цветанов, подобно на кофликта  Костов-Бонев в края на 1999г. Смятате ли, че ще има нещо подобно?

По -скоро не. Защото смятам, че във втората половина на своя мандат, махайки най- качествените си  и верни на СДС хора, Костов стартира плана за унищожаване на партията  и маргилинизиране на дясното политическо пространство. До колкото познавам Борисов, а и с всичките си действия до този момент нямам усещането, че иска да унищожи ГЕРБ.

Очаквате ли, избирателят да накаже политиците на вота през май 2019?

Нормално е след разразилите се скандали на тези избори да  е по-трудно на засегнатите от тях партии. Резултатът от изборите както винаги зависи от няколко неща- избирателна активност и възможността  на партиите да мобилизират твърдите си ядра. В случая мисля, че ГЕРБ ще успеят да изпълнят втората задача, а и БСП в състоянието в което се намират ги улеснява. Превръщането на БСП в „монолитна“ и вождистка партия рязко я отдалечава от идеите и ценностите  с които до скоро беше симпатична на част от българския народ. Начело на БСП по  махленски се вихри една синя приватизаторка, която вкарва партията от скандал в скандал и настройва собствените си членове един срещу друг. Тепърва ще видим до къде ще стигне това. Както каза писателят Христо Стоянов: „Бабите са на път да съсипят партията на Дядото“.

Как намирате  листата на БСП?

Начинът по който сформираха листата и направиха опит да не включат бившия си лидер на партията, бившият министър-председател и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев е поредното доказателство за тежките процеси на разделение, които текат под повърхността на БСП. Съставът на листата? Както се казва гледам и не вярвам на очите си. В нея има странни хора.Например Румен Гечев-вицепремиер и министър на икономическото развитие по чието време фалира банковата система. Питам се толкова ли е късопаметен българският народ?

Прочетохте ли  книгата на Иван Костов „Свидетелства за прехода“. Съгласен ли сте с тезата му, че е била грешна рецептата за прехода и че е трябвало да се проведе истинска декомунизация и лустрация?

Не я фаворизирам в никакъв случай. Според мен  отразява субективното мнение на един от участниците в прехода. Аз съм имал възможността да чуя, видя и участвам в този процес. Каквото и да напише оттук нататък Иван Костов ще има за цел да оправдае собствените си грешки, да прехвърли вината на другите и да размие един съществен факт, че той приведе в действие сценария за унищожаване на СДС и силната българска десница от онова време. Що се отнася до лустрацията, тук съм съгласен. Но е важно да се знае, че оновната фигура, която спря и търгуваше  с този процес е именно Костов. Верятно няма да прочетете нищо в този план в книгата. Например с колко имена на политици, сътрудничили на бившата ДС тръгна  към парламента Соколов, и колко имена прочете в залата?  Колко и как се загубиха по пътя?  Не приемам и твърдението, че основтата му слабост била, че не упражнявал достатъчно контрол! Контролът на Иван Костов върху СДС и държавния апарат беше повсеместен . Не случайно прякорът му беше Командира. В това се съдържа целия отговор . От там дойде и нагонът му да превърне СДС от разнообразен, но единодействащ съюз, в монолитна партия по подобие на БСП.  Ако се  чете книгата, то трябва да бъде критично.Тя  най-вероятно ще ни покаже как от политиката отпадат онези, които не са си направили изводите как трябва де се държи един политик.

Независимо от казаното по-горе искам да завърша по-оптимистично .Вярвам, че в България има ново поколение от млади и добре образовани хора, които рано или късно ще поемат кормилото на държавата и ще я водят по-успешно от нас през бурното море на политиката.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.