5 починали от COVID-19 след изписването им от болница, други 7 не били отчетени

ОБЩЕСТВО5 починали от COVID-19 след изписването им от болница, други 7 не...

Разминаване в данните на е-системата за COVID-19 в първия ден от работата й и ден след края на сутрешните брифинги на щаба, наложи извенредно здравните власти да обясняват кой и  как брои заразените, тестуваните и починалите.

Според сайта coronavirus.bg, където работи единната ни система за отразяване на епидемичната обстановка у нас, няма нито един починал от инфекцията през последното денонощие, а общо смъртните случаи са 159 до момента. Ако се съпоставят данните с изнесеното от НОЩ вчера обаче, смъртността от COVID-19 у нас днес би трябвало да отбележи пик, какъвто не е имало от началото на пандемията – от 147 починали вчера до 159 починали днес или с 12 повече.

За разминаването в данните на системата и щаба ген. Мутафчийски спомена на последния брифинг. Той съобщи за несъответствие в общия брой на смъртните случаи, които към вчерашна дата според НИС бяха 149, а според – НОЩ – 147. Шефът на щаба обяви, че разликата от два случая в момента се изяснява, но уточни, че разликите може да дойдат и това, че щабът прави „ръчно преброяване“. Оказва се обаче, че вероятно ще се наложи по-мащабно изясняване на разликите, предвид разминаването между информацията от вчера и днес.

И тук следва поредното разминаване, но този път в изявленията на здравните власти. „10 от починалите са неотчетени случаи от април и май, а другите два отново са регистрирани със закъснение за предходния ден“, обяви  зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя призна, че грешки има и обеща МЗ да представя ежедневна обобщена справка за развитието на заболеваемостта.

„В първия ден от работата на информационната система се получи объркване с цифрите, затова се налага да обясним – има десет починали от коронавирусна инфекция, които не са били докладвани от болниците през март и април, затова днес системата отчита десет нови починали в общия брой на починалите, а броячът на сайта показва нула“, каза Начева. За необявените починали обаче не са знаели и от щаба, защото не им била подадена такава информация, обясни проф. Тодор Кантарджиев. „Това, че за 100 дни има разминаване с 10 необявени смъртни случая, които не са скрити или излъгани, значи, че на 10 дни е правена една грешка. Различията не са злонамерени и никой нищо не крие. Който работи, той греши“, пососчи и добави, че не може да обясни защо тези данни не стигнали до щаба, който получава обобщена информация от всички РЗИ-та. Вече обаче се прави анализ, който показал къде е станала тази разлика в числата. „През април една част от болниците са влизали в системата. Това са най-натоварените болници и именно те са правили грешката да не качат 1-2 случая, защото са приемали друга причина за смъртта. След изясняване на лабораторния резултат обаче е ставало ясно и оттам е идвала разликата“, обясни проф. Кантарджиев.

„Пет от необявените смъртни случаи са в София.  Те в крайна сметка са регистрирани със закъснение, по пътя на издирването на хората под карантина, обясни от своя страна директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. По думите му се оказало, че след изтичане на 28 дневната карантина, в която са били тез хора след изписване от болница, те всъщност са починали. „И в този момент тръгнахме по пътеката на всички пациенти на територията на София-град, за да ги уточним и казахме на МЗ да се погледне системата. Това, което сме направили ни води към една откровеност, към нас самите, към обществото, към всички. Знаете, че тези случаи можеха да бъдат заметени, нали така“, каза още д-р Пенчев.

Объркване имаше и с куп други данни. Например новите случаи към 5 юни са 34 и са „с 1 повече“ от вчера, когато по данни от последния брифинг на НОЩ бяха 25. Прави впечатление и оскъдният брой изследвани проби – едва 223, при положение че в работни дни те са над 1000, при действащи вече 143 лаборатории, които изследват за COVID-19. Малко недоразумение има и с активните случаи, които вчера според щаба бяха 1116, а днес са 1078, при положение че има 68 излекувани през последното денонощие. Разминаване има и при обобщените цифри за потвърдените случаи на коронавирус у нас. Според щаба за вчера те са 2585. Днес, при новооткрити 34 случая, според информационната ни система са 2627 или с 42 повече.

Проф. Кантарджиев опита да пресметне окончателните цифри за вчера и така те са 34 или 35 нови заразени при направени 1276 PCR теста. Общият брой на потвърдените случаи така и не се уточни, но е някъде между 2620 и 2627. А отговорността за този гаф, севсем по традиция МЗ прехвърли на болниците. Малко по-късно от ведомството обявиха и последните данни: 35 от изследваните през последното денонощие проби са дали положителен резултат. Потвърдените към момента случаи на заразени с коронавирус в България са 2627, от които активни са 1078. Излекувани са 1390 лица. Регистрираните за изминалото денонощие случаи са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 16; Видин – 1; София област – 3; Пловдив – 2; Перник – 1; Сливен – 1; Монтана – 3; София – 8.

Материалът 5 починали от COVID-19 след изписването им от болница, други 7 не били отчетени е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...