4 причини за изцеждане на кърма

- реклама -

Кога е нужно да се стига до изцеждане на кърма?

Няма по-здравословен начин за отглеждане на бебе от кърменето. Но докато майката и бебето се адаптират и намерят най-добрата схема за кърмене е нужно време и повишено внимание. Не винаги е нуждо да се стига до изцеждане на кърма. Има майки, които кърмят по схема, други – при поискване. Но в повечето случаи индивидуалният подход е най-ефективен.

Педиатри и консултанти по кърмене препоръчват изцеждането на кърмата, когато броят на кърменията е ограничен по някаква причина. Ориентировъчен пример за това е, ако жената кърми 6 пъти дневно и не изцежда остатъка от млякото. Тогава съществува риск кърмата да намалее, а дори има случаи и да спре.

В началото новороденото никога не изсмуква еднакво количество мляко през различните кърмения. В гърдите винаги остава някакво количество кърма. Когато майката кърми рядко и не се изцежда, в нея остава определено количество кърма. Тогава ендокринната система е сигнализирана, че млякото се образува в излишък и не са нужни такива количества. Следователно организма се саморегулира и кърмата намалява.

При кърмене при поискване, кърмачката може много бързо да стабилизира лактацията. Млякото се образува според потребностите на бебето без излишък или недостиг. Тогава изцеждането става ненужно, а и невъзможно, защото бебето суче около 12 пъти в денонощието.

Ако при такова често и продължително кърмене, майката изцежда още кърма, то вече съществува и друга вероятност – да се развие хиперлактация. Ендокринната система на кърмачката започва да произвежда много повече мляко, като за лакомо бебе или за близнаци.
Но от друга страна препълването на гърдите може да е и от идването на зрялото мляко. Това се случва към 7-18 ден след раждането.

4 причини за изцеждане на кърмата

1. За поддържане на лактацията
Редовното изцеждане може да поддържа лактацията. Ориентировъчната схема е 6-8 пъти дневно, ако майката и бебето са разделени, като се отделя по 10-15 мин за всяка гърда. Разбира се, броят на изцежданията зависи изцяло от възможностите и обстоятелствата.

2. Ако се налага майката да е отделена от бебето
Когато се налага майката да се отдели от бебето за някакъв период от време е добре тя да се изцежда, за да остави нужното количество кърма за бебето си.

3. Запушване на каналче
При запушване на млечната жлеза на кърмачката, което се случва от маства капчица или пък от пресечено мляко, тогава е нужно изцеждане, за да се отпуши каналчето. Бебето не винаги има нужната сила за това.

4. При идването на преходното мляко
Това се случва между 3 и 5 ден след раждането и майката още е в болницата. Тогава, кърмачките често получават съвети, че трябва да се изцеждат до последната капка мляко, за да не получат мастит. Но това от своя страна в повечето случаи води до хиперлактация – образуване на излишно количество мляко. За да се избегне, консултанти по кърмене съветват да не се изцежда всичкото мляко без остатък.

Кога се сигнализира, че млякото е в излишък?

След около час в напълнената с мляко гърда се появява сигнал към организма на майката, че количеството на млякото е в излишък. Ако се изцеди всичкото мляко по-рано от този етап, то отново ще се образува същото голямо и излишно количество кърма.

При недостиг на кърма

В случаите, когато има недостиг на кърма е добре да се стимулира лактацията с билков чай. Подбирайте чай, който е от чисти билки, необработвани с химически вещества, например ЛАКТЕСА.

Не е препоръчително да приемате хранителни добавки за увеличаване на кърмата, защото те съдържат помощни вещества като Калциев фосфат, Стеаринова киселина, Магнезиев стеарат, Омрежена, Хидроксипропилметил целулоза, Малтодекстрин, Кармелоза натриева сол, Микрокристална целулоза, Силициев диоксид и други.

Ако сте пропуснали....

Пържените домати са по-полезни от суровите

0
  Ликопен – предпазва от рак. Доказателства, че ликопенът спира разтежа на туморните клетки са получени в много лаборатории в различни държави. Ликопен се съдържа в доматите,...
кисело зеле

Кисело зеле

0
  В сезона на киселото зеле, публикуваме част от статия на proizvedenovbulgaria.org, която перфектно представя факти за киселото зеле. Освен идеалното мезе за зимните вечери,...
гастроскопия

Какво е гастроскопия и защо трябва да познавате това изследване?

0
 Чували ли сте думата гастроскопия? Кое е първото нещо, за което се сещате, когато я чуете? Ако смятате, че гастроскопия е някакъв вид медицинско изследване,...
- реклама -
- Advertisement -евтин куриер
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

ИЦО ХАЗАРТА ПОЛУЧИ СЕРТИФИКАТ ЗА МУЛТИПЛАТИНЕН СТАТУС

ПЛАТИНА ПО ВРЕМЕ НА КОРОНА ДЕБЮТНИЯТ СОЛО АЛБУМ НА ХАЗАРТА ПОЛУЧИ СЕРТИФИКАТ ЗА МУЛТИПЛАТИНЕН СТАТУС „НЕПРАВИЛЕН РАП“ Е ПЪРВИЯТ БГ РАП АЛБУМ, ИЗДАДЕН НА ВИНИЛ Точно една година...

МЪЖКИ СВЯТ

Офицерът, който се превърна в крал – Range Rover Discovery

Вдъхновението често ни спохожда когато сме влюбени, а Атанас Вилнер сякаш винаги е влюбен, но не в определена марка или конкретен автомобил, а в...

Варна посрещна снежните кралици на Playboy

Атрактивни модели на Мъжката Библия препълниха Vogue Club в морската столица Варненци са известни ценители на женската красота. А в последния ден на януари, феновете...

DAVIDOFF THE 13th

Inspired by Dilov&Davidoff Парадоксално, но повечето хора, които пият хубаво кафе, вярват в Дядо Коледа. Научно е доказано! За разлика от студентите, които – независимо...

За перфектна мъжка визия: Etnia Barcelona

Спомен за Дейвид Боуи в колекцията на Etnia Barcelona от Мира Цанева, Списание Плейбой Трибютите не са просто тренд! Дали в наше време липсват творчески вдъхновители, или...
- Advertisement -

ВИЖТЕ И ТОВА

- Advertisement -евтин куриер