4 причини за изцеждане на кърма

Кога е нужно да се стига до изцеждане на кърма?

Няма по-здравословен начин за отглеждане на бебе от кърменето. Но докато майката и бебето се адаптират и намерят най-добрата схема за кърмене е нужно време и повишено внимание. Не винаги е нуждо да се стига до изцеждане на кърма. Има майки, които кърмят по схема, други – при поискване. Но в повечето случаи индивидуалният подход е най-ефективен.

Педиатри и консултанти по кърмене препоръчват изцеждането на кърмата, когато броят на кърменията е ограничен по някаква причина. Ориентировъчен пример за това е, ако жената кърми 6 пъти дневно и не изцежда остатъка от млякото. Тогава съществува риск кърмата да намалее, а дори има случаи и да спре.

В началото новороденото никога не изсмуква еднакво количество мляко през различните кърмения. В гърдите винаги остава някакво количество кърма. Когато майката кърми рядко и не се изцежда, в нея остава определено количество кърма. Тогава ендокринната система е сигнализирана, че млякото се образува в излишък и не са нужни такива количества. Следователно организма се саморегулира и кърмата намалява.

При кърмене при поискване, кърмачката може много бързо да стабилизира лактацията. Млякото се образува според потребностите на бебето без излишък или недостиг. Тогава изцеждането става ненужно, а и невъзможно, защото бебето суче около 12 пъти в денонощието.

Ако при такова често и продължително кърмене, майката изцежда още кърма, то вече съществува и друга вероятност – да се развие хиперлактация. Ендокринната система на кърмачката започва да произвежда много повече мляко, като за лакомо бебе или за близнаци.
Но от друга страна препълването на гърдите може да е и от идването на зрялото мляко. Това се случва към 7-18 ден след раждането.

4 причини за изцеждане на кърмата

1. За поддържане на лактацията
Редовното изцеждане може да поддържа лактацията. Ориентировъчната схема е 6-8 пъти дневно, ако майката и бебето са разделени, като се отделя по 10-15 мин за всяка гърда. Разбира се, броят на изцежданията зависи изцяло от възможностите и обстоятелствата.

2. Ако се налага майката да е отделена от бебето
Когато се налага майката да се отдели от бебето за някакъв период от време е добре тя да се изцежда, за да остави нужното количество кърма за бебето си.

3. Запушване на каналче
При запушване на млечната жлеза на кърмачката, което се случва от маства капчица или пък от пресечено мляко, тогава е нужно изцеждане, за да се отпуши каналчето. Бебето не винаги има нужната сила за това.

4. При идването на преходното мляко
Това се случва между 3 и 5 ден след раждането и майката още е в болницата. Тогава, кърмачките често получават съвети, че трябва да се изцеждат до последната капка мляко, за да не получат мастит. Но това от своя страна в повечето случаи води до хиперлактация – образуване на излишно количество мляко. За да се избегне, консултанти по кърмене съветват да не се изцежда всичкото мляко без остатък.

Кога се сигнализира, че млякото е в излишък?

След около час в напълнената с мляко гърда се появява сигнал към организма на майката, че количеството на млякото е в излишък. Ако се изцеди всичкото мляко по-рано от този етап, то отново ще се образува същото голямо и излишно количество кърма.

При недостиг на кърма

В случаите, когато има недостиг на кърма е добре да се стимулира лактацията с билков чай. Подбирайте чай, който е от чисти билки, необработвани с химически вещества, например ЛАКТЕСА.

Не е препоръчително да приемате хранителни добавки за увеличаване на кърмата, защото те съдържат помощни вещества като Калциев фосфат, Стеаринова киселина, Магнезиев стеарат, Омрежена, Хидроксипропилметил целулоза, Малтодекстрин, Кармелоза натриева сол, Микрокристална целулоза, Силициев диоксид и други.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search