18 мита за кръводаряването

- реклама -

Характер според кръвната групаКампанията „Благо Даря“ продължава и през март в Сити Център София
На 7 и 8 март от 11.00 до 16.00 часа мобилен екип за кръводаряване на Националния център по трансфузионна хематология отново ще бъде на разположение на всички желаещи да дарят кръв в Сити центъра.
Следващата акция ще бъде на 12-13 април 2014 г.
Какво знаем и какво не за този безкористен акт на човечност
Когато се говори за кръводаряване, повечето хора чукат на дърво и си казват – дано не ми се наложи. Често обаче не се замислят – да не им се наложи какво? Те да дарят кръв или да им дарят на тях, ако някога имат нужда. Разликата е съществена, нали? В първия случай нищо не губят, но във втори – е, тук вече въпросът е на живот и смърт в съвсем буквалния смисъл на думата.
И така, кръводаряването наистина е благородна кауза. И все пак много малко от нас отделят от времето си, за да дарят кръв или пък да присъстват на кампании за повишаване на осведомеността за кръводаряване. Все още съществуват толкова много митове и заблуди в тази област, въпреки широката експозиция на темата в медиите.
Сред основните страхове на хората са: заразяването с някоя страшна болест, което всъщност е невъзможно да се случи в наши дни, предвид високите мерки за предпазване и иглите за еднократна употреба. Доцент Андреев, директор на Националния център за трансфузионна хематология (НЦТХ), ще помогне да разбулим митовете за кръводаряването и ще ни осветли по някои въпроси, на които си заслужава да обърнем внимание.

18 мита за кръводаряването

Мит 1: Чрез кръводаряване има риск от инфекции и дори заразяване със СПИН.
Факт: Погрешно. При кръводаряване не може да се заразите с каквито и да било болести. Всички игли и инструменти за провеждане на манипулацията са стерилни, а конфигурацията на медицинските изделия за кръводаряване е такава, че не е възможно да се използват повторно.
Мит 2: Кръводаряването е болезнена процедура.
Факт: Погрешно. Даряването на кръв не е болезнено. Ще усетите само убождането от иглата, което е неизбежно.
Мит 4: Не може да се дарява кръв често.
Факт: Неточно. Здравият мъж може да дарява кръв до пет пъти, а жените до четири пъти годишно с минимално разстояние от поне 60 дни между всяко кръводаряване.

Мит 5: Един човек може да дари, колкото кръв е нужно за лечението на негов близък.
Факт: Погрешно. Един човек може да дари 450 мл кръв веднъж на 2 месеца. За една операция на сърце в най-добрия случай са нужни около 3-4 банки кръв от по 450 мл.
Мит 6: Кръводаряването ще отслаби имунитета ми; ще повлияе на кръвното налягане; ще понижи кръвната захар; ще понижи общото ми здравословно състояние.

Факт: Погрешно. Имунитетът на организма не може да бъде засегнат при даряване на кръв. Би трябвало да сте здрави, за да дарите кръв, да не приемате инсулин или други подобряващи здравето препарати.
Мит 7: Кръводаряването отнема много време.
Факт: Погрешно. Цялата процедура на вземането на кръв от момента на регистрацията отнема между 30 и 40 минути. Като по-голямата част от времето е за попълване на медицинската документация. Самото кръводаряване отнема не повече от 10-12 минути.
Мит 8: Пенсионерите не могат да даряват кръв.
Факт: И да, и не. Човек над 65 години не може да дарява кръв.
Мит 9: Не може да дарите кръв преди да сте се нахранили.
Факт: Вярно. Трябва да сте се нахранили добре най-малко 4 часа преди кръводаряване.
Мит 10: След кръводаряване ще се чувствате отпаднали.
Факт: Неточно. Много хора смятат, че след кръводаряване ще се почувстват отпаднали. Това не отговаря на истината. Този мит се базира на факта, че след кръводаряване обема на течности в организма се възстановява за ден, а качественото възстановяване отнема около 3-4 седмици.
Мит 11: След кръводаряване, задължително трябва да си вземете ден почивка.
Факт: Неточно. След кръводаряване наистина ще ви дадат бележка, с която може да извините отсъствието си от работа за същия ден, както и за следващия. Ако бъдем реалисти, след кръводаряване може да се върнете към съвсем нормален ритъм на живот, но трябва да се погрижи за следното:
• Пийте поне 10-12 чаши вода, включително сокове в рамките на 24 часа след кръводаряване.
• Избягвайте излагането на слънце.
• Избягвайте да шофирате в следващите 2-3 часа.
• Избягвайте пушенето в следващите 2 часа. То така или иначе не е полезно за вашето здраве.
• Избягвайте употребата на алкохол в следващите 24 часа.
Мит 12: Не може да бъдете донор на кръв, ако в предходните 24 часа сте приемали каквито и да е медикаменти.
Факт: Вярно. Дори да сте взели само аспирин, не е препоръчително да дарявате кръв. Това може да навреди насамите вас.
Мит 13: Диабетиците не могат да са дарители на кръв.

Факт: Вярно. Да, диабетици не е препоръчително да даряват кръв без значение от вида на диабета и лекарствените препарати, които приемат.
Мит 14: Бременна жена (или кърмачка) не може да дари кръв.
Факт: Вярно. Нито един лекар не би разрешил на бременна жена (или кърмачка) да стане кръводарител. Младата майка може да дари кръв най-рано 6 месеца след естествено раждане.
Мит 15: Може да дарите кръв, ако сте консумирали алкохол предния ден.
Факт: Погрешно. Не е препоръчително да се консумират алкохол ден преди даряване на кръв.
Мит 16: Пушачите не могат да даряват кръв.
Факт: Погрешно. Пушачите могат да са кръводарители, но е добре да се въздържат от пушене един час преди и два след даряването. Това е изцяло за тяхно добро.
Мит 17: Редовното кръводаряване може да доведе до затлъстяване.
Факт: Погрешно. Даряването на кръв не засяга телесното ви тегло.
Мит 18: Вегетарианците не могат да бъдат кръводарители .
Факт: Погрешно. Приемането на постна храна не пречи на акта на кръводаряване. Напротив. Дарената кръв има по-ниско съдържание на холестерол. Вегетарианството не застрашава и кръводарителя. Преди кръводаряване се правят стандартни изследвания за установяване на здравословното състояние и ако показателите не са в норма, кръводаряването не се разрешава.

Ако сте пропуснали....

билки

Билки и подправки – бране, сушене и съхранение

0
БРАНЕ, СУШЕНЕ И ЗАПАЗВАНЕ НА БИЛКИТЕ ЗА ПОДПРАВКИ Пресните подправки обикновено са за предпочитане, но сушените също намират широко приложение. Те могат да се купят...

Общинска болница тъне в безстопанственост, Община Варна няма решение.

0
На 07.03.2018 г. се проведе заседение на Общинската комисия „Здравеопазване“ , на което се обсъди бъдещето на Специализирана болница по очни болести за активно...

Народна медицина при камъни или пясък в жлъчката

0
На една черна ряпа се отрязва капаче отгоре. Издълбава се малко от вътрешността с помощта на лъжица. Наливаме една лъжица мед, колкото да се...
- реклама -
- Advertisement -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

ЖИЛИЩНОТО СТРОИТЕЛСТВОТО У НАС ДОСТИГА СВЕТОВНИ НИВА С ЛУКС, ЗЕЛЕНИ И МИНЕРАЛНИ ЕКСТРИ

Комплекс “Флавия Гардън” в курорта “Св.св. Константин и Елена” е финалист за Строителните Оскари Луксозното строителство у нас вече не е само скъпа фасада и...
- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

Офицерът, който се превърна в крал – Range Rover Discovery

Вдъхновението често ни спохожда когато сме влюбени, а Атанас Вилнер сякаш винаги е влюбен, но не в определена марка или конкретен автомобил, а в...

Варна посрещна снежните кралици на Playboy

Атрактивни модели на Мъжката Библия препълниха Vogue Club в морската столица Варненци са известни ценители на женската красота. А в последния ден на януари, феновете...

DAVIDOFF THE 13th

Inspired by Dilov&Davidoff Парадоксално, но повечето хора, които пият хубаво кафе, вярват в Дядо Коледа. Научно е доказано! За разлика от студентите, които – независимо...

За перфектна мъжка визия: Etnia Barcelona

Спомен за Дейвид Боуи в колекцията на Etnia Barcelona от Мира Цанева, Списание Плейбой Трибютите не са просто тренд! Дали в наше време липсват творчески вдъхновители, или...

ВИЖТЕ И ТОВА

- Advertisement -