Жени и коли

GoodyearHeels on Wheels (Токчета на колела)

 

Жените са отлични шофьори, но не обичат да шофират през зимата:

  • 84% от жените се страхуват да потеглят на път през зимата;
  • на всеки четири жени шофьори три се страхуват да не загубят контрол над автомобила си през зимата;
  • всяка втора жена предпочита да не шофира в случай на сняг или поледица;
  • тъмната им страна – девет от всеки десет си признават, че превишават ограничената скорост.

 Автомобилът е играчка за мъже, това е добре известно, но какво е той за жените през 2013 г.? С наближаващия зимен сезон на непрекъснати задръствания, хлъзгави пътища и ограничена видимост, Goodyear интервюира малко повече от 1 000 жени[1] в търсене на отговор. От проведеното проучване става ясно, че жените отдават първостепенно значение на сигурността и мобилността (въпреки, че понякога не устояват на опиянението от скоростта), но същевременно поддържат отношения на любов и омраза с автомобила си.

Жените са отлични шофьори, но не обичат да шофират през зимата

Жените се чувстват напълно комфортно зад волана, тъй като една на всеки три счита себе си за по-добър водач от партньора си. Въпреки, че се отчита нарастващо самочувствие на жените зад волана, мнозинството жени все още се въздържат да пътуват при тежки пътни зимни условия, а 84% се страхуват да шофират по хлъзгав път. В такива случаи повече от половината предпочитат да оставят автомобила си в гаража: 14% никога не шофират; 32% не рискуват при хлъзгав път, а 7% предпочитат да не рискуват на сняг.

Най-много опасения предизвиква загубата на контрол над автомобила. Четиридесет и пет процента от жените си признават, че се страхуват при потегляне на светофар и 33% се страхуват от задръствания на пътя.

Жените шофьори са също така напълно убедени в необходимостта от зимни гуми: 41% използват зимни гуми и само 16% са против законодателството за използване на зимни гуми.

 Като се изключи социалния статус, автомобилът представлява свобода и независимост.

Противно на мнозинството мъже, само 4% от жените считат, че автомобилът символизира социален статус.

Жената счита автомобила си на първо място като средство за придвижване (85%, 1во място) и след това отдава значение на независимостта (65%, 2ро място) и на свободата (63%, 3то място), които предоставя.

Мнозинството от жените предпочитат да се придвижват с автомобил (средно между 5 000 до 15 000 км/год.), но въпреки това 58% признават, че биха оставили автомобила в къщи, ако имаха по-добро решение като заместител.

 Жените твърдо предпочитат сигурността и удоволствието от шофирането

В момента на покупката на нов автомобил и нови гуми, жените се интересуват най-вече от сигурността (92%). Все пак сигурността не би трябвало да ограничава качествата на автомобила на пътя (85%). Освен това, близо половината от дамите считат също така, че мощността на двигателя е важна, дори много важна. Без съмнение това обяснява голямото им предпочитание към ръчните скоростни кутии (85%). Цената, от само себе си се разбира, е също важен критерии при покупка и 82% преговарят упорито в изложбените зали. Най-високо ценените опции са автоматичното заключване и климатика. Около 37% считат, че уредите за паркиране (датчици, камери за заден ход или за автоматично паркиране) са съществен елемент, а 21% не могат без GPS.

Изглежда времето когато само мъжете се наслаждаваха на скоростта вече е окончателно преминало: девет от всеки десет жени си признават, че шофират понякога на високи скорости, а четири от всеки десет посочват, че ускоряват на жълто. Освен това да потвърдим и едно клише: 26% се гримират зад волана!

Шофиране – да, технология – не

При покупката и шофирането на автомобила съвременните дами имат мнение и  аргументи, които не се пренебрегват: 85% участват в решението за покупка на автомобила на партньора си. В същото време всеки три от четири жени предпочитат да поверят поддръжката на собствения си автомобил на партньора си или на монтьор.

При покупка на нови гуми жените се ръководят от резултатите на независими тестове и изпитващи организации, от съветите на експерти и от европейските етикети на производителите. В този смисъл основните аспекти, които ги интересуват са сигурността, пробега и ефективността при разхода на гориво.

 Интернет проучване сред 1 033 жени с шофьорски книжки и собственички на автомобил. Проучването е извършено през първата половина на октомври 2013 г. от независима социологическа фирма (“Profacts”) по поръчка на “Goodyear”.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search