Затвориха София за неопределено време

- реклама -

Затвориха София за влизане и излизане с автомобили. Мярката, която е в сила от 00.00 часа на 17 април и е за неопределено време, е мотивирана от засиления трафик от столицата към останалите части от страната в последните два дни в навечерието на Великден. Новината бе обявена на извънреден брифинг в 23 ч в четвъртък. В него участваха шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, здравният министър Кирил Ананиев и вътрешният министър Младен Маринов.

Заповедта на министъра на здравеопазването ще важи до второ нареждане, като не касае линейки, тирове и аварийни автомобили.Служебни коли също ще могат да се движат, както и такива, които превозват работници, но те трябва да попълнят в декларациите си кое е предприятието, в което отиват да работят и телефона на управителя, директора, ръководителя. Ако пък работник пътува с собственото си превозно средство той трябва да спазва график за отиване от 06:00 до 08:00 сутринта и връщане от 18:00 часа до 20:00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват или се връщат от работа. В града ще се допускат и хора, които отиват на лекар, но само ако са посочили приемащата ги болница“, обясни Ананиев.

Спира се организираният междуградски транспорт и 36 влака на БДЖ за празниците. КПП-та пък ще бъдат поставени и на малките пътища по изходите на столицата – основно между София и Перник, за да се преустанови възможността за заобикаляна на разпорежданията.

„Още от вчера се наблюдава тревожно нещо, масово напускане на София, която е основното огнище с най-много заразени с COVID-19. Те са разпръснати из цялата страна, това води до тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. Те ще станат ясни най-вероятно в близката една седмица. Този процес продължава и затова с изключително безпокойство, защото до момента новите заразени днес са близо 40, щабът предложи затварянето на София за автомобилен трафик. Премиерът прие и здравният министър издаде заповед. Тези два дни по толкова много случаи не са инцидент, а вече са тенденция“, аргументира блокадата ген. Мутафчийски.

„Полицаите бяха поставени на изключително унижение. Това не е игра на котка и мишка. На какви ли не глупости се наслушахме тези дни. Но не знам тези, които са успели да заблудят служителите ни, как ще се върнат“, заяви министър Маринов. Той беше категоричен, че тези които са попълнили невалидни данни в декларациите си ще си понесат законовите последствия. Всички декларации, събрани по празниците, ще бъдат проверени, а нарушителите ще бъдат глобени. „Аз съм изключително разочарован от поведението на гражданите към полицията. Не може да се гаврим с техния труд, това не бива да се допуска в нито една държава“, огорчен е вътрешният министър. По думите му не е ясно колко коли са напуснали София за два дни, но 5000 са били върнати. По разпореждане на премиера пък в момента се правят разчети и допълнителни възнаграждения ще получат полицаите на терен и на първа линия, както и работещите в рискова среда.

Маринов обясни още, че има законова възможност за включване на армията в опазване на противоепидемиологичните мерки. „Към момента от стратегическа гледна точка не е включена армията, защото е преценено, че ако много от полицаите се разболеят, тогава трябва да има пресни сили, които да ги сменят“, поясни той. Младен Маринов добави, че допълнителни сили на Жандармерията и Спецчастите са насочени към кварталите „Факултета“ и „Филиповци“.

Материалът Затвориха София за неопределено време е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА