Вдигат цените на всички клинични пътеки

ОБЩЕСТВОВдигат цените на всички клинични пътеки

Всички клинични пътеки ще бъдат увеличени от 1 август. С колко точно ще стане ясно на 13 юли, кохато ще бъде подписан нов анекс към Националния рамков договор. За това се споразумяха Българският лекарски съюз и здравната каса. Засега е сигурно, че цената на пътеката за COVID-19 да бъде увеличена на 1200 лева, което е почти двойно. Ръст ще има и за другите КП за инфекциозни заболявания.

PCR тестовете за коронавирус за прием в лечебните заведения обаче ще бъдат препоръчителни, а не  задължителни, стана ясно още след срещата. А касата няма да ги покрива директно, но затова се увеличавали цените на пътеките. „Дали на пациентите ще се прави PCR остава въпрос на лекарска преценка, като в това отношение болниците имат различни политики“, обясни зам.-шефът на БЛС проф. Николай Габровски. „Да се иска пациентът да заплаща теста, обаче не е редно, нито може да бъде условие за хоспитализация“, подчерта зам.-миснитър Жени Начева. Така в крайна сметка лечебните заведения ще разполагат с повече средства, а как ще ги използват и дали ще правят RCR при прием на пациенти, ще е свободен избор и преценка на всяка една болница.

„Пътеката за нормално раждане се увеличава от 960 на 1100 лв., с цел премахване на някои диспропорции, които се забелязват при КП за секцио“, съобщи още Жени Начева. Парите за секцио обаче не се увеличават и остават 960 лв. „Надяваме се това да бъде полезно за бъдещите майки, да подпомогне клиниките и отделенията и да има демографски ефект“, уточни зам.-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Друго решение от днес е да се промени механизмът за отчитане на болниците, така че касата да може да плаща парите на лечебните заведения по-бързо, а не с месец закъснение, както е в момента. Очаква се от 1 август да започне въвеждането на този принцип на отчитане, което ще е на всекидневна база.

Всички тези мерки ще струват на касата 40 млн. лева и затова ще бъде разблокиран резерва, който е общо 80 млн. лева. „За момента няма заплаха за бюджета на НЗОК“, увери Начева.

Материалът Вдигат цените на всички клинични пътеки е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...